HomeActueelAdviseur Arjan: “BK voelt als een familiebedrijf. Vrijheid én verantwoordelijkheid, ik hou ervan.”

Nieuws

20 november 2020

Adviseur Arjan: “BK voelt als een familiebedrijf. Vrijheid én verantwoordelijkheid, ik hou ervan.”

Arjan uit de Bosch is vier dagen in de week senior adviseur bodem in vestiging Zoetermeer. Hij zoekt collega-senior adviseurs in Arnhem, Zoetermeer, Tilburg, Velserbroek en Nieuwegein. Wat moet een senior adviseur goed kunnen, behalve een berg ervaring hebben als bodemonderzoeker? En waarom is werken bij BK ingenieurs als senior adviseur bodem zo leuk? We vragen het hem tijdens een Skype-gesprek.

“In de eerste plaats moet een senior adviseur praktisch ingesteld zijn en kennis van zaken hebben. Hij moet het overzicht bewaren en verbanden kunnen leggen. Hij moet de uitkomsten van het onderzoek tegen het licht kunnen houden en snappen welke waarde het onderzoek heeft voor het project en de plannen van de opdrachtgever.

Mensenmens

Bovenal moet een senior adviseur een mensenmens zijn en een dosis inlevingsvermogen hebben. Hij moet namelijk kunnen communiceren met veldwerkers, juniore en mediore collega’s, collega’s van andere vakteams, opdrachtgevers, aannemers, gemeenten en bevoegde gezagen. Ook is hij portefeuillehouder van meerdere grote opdrachtgevers. Hij zal het klantcontact warm moeten houden en regelmatig zijn neus laten zien. Voordat je als bodemadviseur zover bent, ben je al zeker vijf tot tien jaar onderweg.”

Communicatie

Arjan zelf heeft een neus voor communicatie. Hij weet dat de aanspreekvorm erg belangrijk is. Dat je ook per e-mail goed moet nadenken over hoe je de vraag zó stelt dat je gesprekspartner snapt wat er van hem of haar gevraagd wordt. “Soms vraagt een collega mij om mee te lezen met zijn of haar e-mail. Ik lees me dan een beetje in en zie wat er anders moet. Minder aanvallend schrijven, bijvoorbeeld. Of om verheldering vragen. Of gewoon erbij schrijven ‘ter informatie’. Soms is een e-mail verbeteren niet voldoende. Dan bel ik een opdrachtgever op. Bellen is sowieso altíjd beter. Vaak is excuus maken voor de onduidelijkheid en begrip tonen al voldoende om het gesprek weer te openen. Een opdrachtgever is ook gewoon een mens die gehoord wil worden.”

Evalueren en verbeteren

Het beste komt Arjan tot zijn recht als mentor van zijn juniore en mediore collega’s. “Ik zie mijn rol als mentor hierin graag zoals ik mijn werk het liefste doe: ik geef hen precies zo veel verantwoordelijkheid als ze op dat moment aankunnen. Ik stel richtinggevende vragen, zodat ze in dat spoor verder kunnen. Ja en als het echt niet lukt, ben ik er natuurlijk om ze op te vangen en samen tot een goed advies te komen. Maar ik wil eerst van hen horen welke oplossing ze zelf bedacht hebben. Ik neem het werk niet over, dan krijg ik het veel te druk. Bovendien leren ze er dan zelf niets van. Na afloop van een project neem ik de tijd om het doorlopen proces met ze te evalueren. Zo krijgen ze steeds meer procesverantwoordelijkheid.

Waarom BK ingenieurs?

Arjan was op zoek naar een werkomgeving die voelt als een familiebedrijf, waar ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. En waar hij uitgedaagd blijft worden. Tijdens het kennismakingsgesprek bij BK ingenieurs voelde hij de match. “En gelukkig is dit bewaarheid. Er blijven uitdagingen op inhoud en flexibiliteit. Ik voel me niet betutteld, ik ervaar een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat wil ik ook overdragen.”

Uitdagingen

Bodemonderzoek lijkt op een afstandje misschien nogal standaard. Toch wordt Arjan soms ook nog verrast op inhoud. Dan is het fijn dat binnen BK ingenieurs specialisten rondlopen bij wie hij zijn vragen kwijt kan en die hem op onderdelen verder kunnen helpen. “Collega’s helpen elkaar. Dat is misschien wel inherent aan milieuadviseurs; er zijn weinig haantjes.”

Waar ben je over vijf jaar?

“Over vijf jaar werk ik bij BK ingenieurs en doe ik hetzelfde werk, maar is mijn netwerk uitgebreid en verstevigd. Ben ik bekender bij partijen die ertoe doen. Komen klanten vanzelfsprekender bij mij terecht en kennen aannemers mijn naam. Investeren in contacten en netwerken is erg belangrijk. Je moet je neus laten zien, regelmatig bijpraten. Doe je dit niet, dan zijn klanten je zó vergeten.”

En tot die tijd?

“Tot die tijd vermaak ik me prima. Het mentorschap bevalt me erg goed, de samenwerking met mijn naaste collega’s is prettig. Een paar seniore collega’s erbij zou welkom zijn. Ik ben accountmanager voor een paar vaste opdrachtgevers, zoals een gemeente en een energiebedrijf. Op dit moment zet ik mijn tanden in een interessant project voor een buitenlandse investeerder die overweegt vastgoed in Nederland te kopen op afstand. In dit project moet ik snel schakelen, de informatie voor mijn opdrachtgever snel en vakkundig boven water halen. Immers, de verkoop kan heel snel gaan; een andere geïnteresseerde kan het vastgoed of een locatie wegkapen. Dit soort projecten vind ik spannend en heerlijk. Ik zou niet anders willen.”

 

Spreekt het verhaal van Arjan je aan en verlang jij ook naar meer vrijheid en verantwoordelijkheid in bodemonderzoek? Neem contact op met Tahnee Geluk van HRM of solliciteer direct!