HomeActueelEddy: “Stilstaan is voor mij geen optie”

Nieuws

1 oktober 2020

Eddy: “Stilstaan is voor mij geen optie”

Al heel jong verruilde Eddy (34) de schoolbanken om te gaan werken met zijn handen. In een loods werkte hij als constructiebankwerker/lasser. Dat hield hij snel voor gezien. Hij belandde in de sloopwereld en asbestsanering. Waarvan een aantal jaar als zzp-er. De vrijheid om zijn eigen tijd in te delen sprak hem erg aan. 

Op zoek naar een bedrijf met ontwikkelmogelijkheden

“Ik heb best lang als DTA gewerkt, een soort toezichthouder, en daar was ik wel een beetje klaar mee. Steeds verschillende ploegen waar je mee werkt. Een grote verantwoording. Niet erg als het allemaal goed verloopt, maar je hebt niet overal invloed op.” Ook het constant zware werk brak hem op. “Ik vind het niet erg om zwaar werk te doen maar om dat nou tot aan je pensioen te blijven doen. Hij ging op zoek naar een bedrijf in de asbestbranche waar hij zich verder kon ontwikkelen.” Zijn schoonvader wees hem op BK ingenieurs. Maar Eddy heeft heel lang de stap niet willen nemen. Op zijn handen heeft hij tatoeages. Hij was bang om op zijn uiterlijk beoordeeld te worden. En hij is ervan overtuigd dat veel mensen een bepaalde gedachte hebben bij slopers en asbestsaneerders. Toch waagde hij uiteindelijk de stap.

Plezier in zijn werk

Een eerste gesprek had hij met Rob Arisz, vakteammanager asbest waarbij Lilian Velthuis, adviseur HRM, aansloot. Het gesprek verliep positief. Het ging over zijn kwaliteiten en over hoe hij in het leven staat. Zijn zichtbare tatoeages speelden helemaal geen rol. Ondertussen werkt hij alweer bijna twee jaar als senior technisch medewerker asbest bij BK ingenieurs. Iedere dag gaat Eddy met plezier naar zijn werk. “Als zzp-er heb ik met veel bedrijven te maken gehad. Ook in loondienst. BK ingenieurs is het eerste bedrijf waar ik het echt zo naar mijn zin heb. Dat zit ‘m in de sfeer en de waardering die je krijgt om wie je bent.”

Betrokken van inspectie tot afhandeling

De projecten waaraan hij werkt zijn zeer verschillend. Nog niet aan gigagrote projecten. Maar hij krijgt steeds meer verantwoording en de vrijheid om projecten op zijn manier aan te vliegen. “Het leuke is dat je bij BK ingenieurs van het begin tot het eind bij het project betrokken bent. Vanaf de inspectie, de rapportage tot aan de afhandeling. Alles doe je zelf.” Dat was hij niet gewend bij andere bedrijven.

Begeleiding van zijn team

Twijfelt hij over een aanpak dan belt hij negen van de tien keer naar zijn vakteammanager Rob. “Hij heeft zoveel ervaring en weet overal een antwoord op. Uiteindelijk is hij degene die het bepaalt. Soms stapt hij naar Mick. “Die neemt de tijd om alles rustig uit leggen. Als een echte leermeester.” En ook bij Nico, die altijd snel en geconcentreerd werkt, kan hij terecht als hij een vraag heeft. “Eigenlijk bestaat het hele team uit allemaal toppers. Er is een protocol voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Dat is de basis. Toch werkt iedereen wel op zijn eigen manier. Daarom kan ik van iedereen wat leren.”

Persoonlijk contact

Helemaal in zijn sas was hij bij een inventarisatie van huurwoningen in Purmerend. In een bepaalde tijd moesten alle woningen geïnspecteerd op aanwezigheid van asbest. Als mensenmens nam hij tussen de werkzaamheden door de tijd voor een gesprek met de bewoners. “Iedereen heeft een bijzonder verhaal. Dat intrigeert mij.”

Natuurlijk maakt hij ook wel eens fouten. “Dan zie ik een bron over het hoofd. Daar baal ik dan natuurlijk wel van. Maar de volgende keer doe ik extra mijn best om het te voorkomen. En van je fouten kun je alleen maar leren. Zo zie ik dat tenminste.”

Absoluut geen stilzitter

Als je Eddy vraagt naar hobby’s is hij heel uitgesproken. “Mijn jongens van 6 en 3. Iedere dag als ik uit mijn werk kom, knuffelen ze mij alsof ik weken ben weggeweest. Daar doe je het voor toch? Op zondag mogen zij kiezen wat ze willen doen. Laatst wilden ze graag vissen. Dus op naar de viswinkel, een rotanhengel gekocht, en daar stonden we dan.” Niks doen is niks voor hem. Hij is altijd wel bezig. Beetje rommelen thuis, beetje hobbyen. Of tuinen bestraten. Onlangs haalde hij zijn motorrijbewijs. Als hij zich echt even wil ontspannen, gaat hij een stukkie rijden.

Breed inzetbaar

Onlangs kreeg hij de kans om met het veldwerkteam op pad te gaan om te assisteren bij bodemonderzoeken. “De veldwerkers dachten ‘die jongen van asbest’ wel even te laten zweten. Maar ik heb jaren keihard gewerkt in de sloop en sanering. Dus ik ben wel wat gewend.”

Om de onderzoeken zelfstandig uit te kunnen voeren moet je, net als bij asbest, bepaalde richtlijnen volgen en protocollen beheersen. Eddy is nu bezig om verschillende protocollen onder de knie te krijgen. “Ik heb ontdekt dat het leren en het eigen maken van de werkzaamheden me best goed af gaan. Zo wil ik de komende jaren misschien wel doorgroeien naar milieukundig begeleider. Of toch naar DIA. Stilstaan is voor mij geen optie. Ik wil me echt verder ontwikkelen. En bij BK ingenieurs krijg ik de kans.”

Petje af voor het veldwerkteam

Als Eddy het voor het zeggen zou hebben bij BK ingenieurs, zou hij het veldwerkteam nog meer op een voetstuk plaatsen. “Vooral nu ik ze heb leren kennen, zie hoeveel werk zij verrichten en wat de jongens voor BK ingenieurs betekenen.”

 

Wil je ook werken bij BK ingenieurs of wilt u advies over een asbestinventarisatie? Neem contact op via 088 321 25 00 of mail naar [email protected]