HomeActueelRonald Stoel: “Bij een ingenieursbureau werken, kan ik dat wel?”

Nieuws

29 april 2021

Ronald Stoel: “Bij een ingenieursbureau werken, kan ik dat wel?”

Al meer dan vijftien jaar geleden was Ronald Stoel aan het werk als asbestverwijderaar op een groot project bij Tata Steel. Op die locatie liep ook Rob Arisz rond als projectbegeleider asbest van BK ingenieurs. Die kon de werkwijze en de praktische ervaring van Ronald wel waarderen en bood Ronald aan bij BK ingenieurs te komen werken. “Jij moet aan de slag bij BK ingenieurs”, zegt-ie tegen mij. En ik denk: “Kan ik dat wel, werken bij een ingenieursbureau? Ik, de man van hamer en beitel?” Lang heeft Ronald lopen wikken en wegen. Keuzestress en onzekerheid. Maar zijn nieuwsgierigheid en de overredingskracht van Rob hebben hem over de streep getrokken: “Jij bent nodig bij BK ingenieurs!” Ronald waagde de sprong en heeft nooit spijt gehad.

Ondertussen is Ronald niet meer weg te denken bij BK ingenieurs. Hij is senior adviseur asbest en teamleider asbest op vestiging Zoetermeer. Maar dat werd hij niet zomaar. Nooit had Ronald gedacht dat hij met zijn lts-opleiding en eerste en tweede monteursdiploma loodgieter op zak nog eens rapporten zou zitten tikken en vastgoedeigenaren zou adviseren. Ook niet toen hij zijn DTA-diploma haalde en groeide in zijn werk als asbestverwijderaar. “Dat gaat niet van de ene op de andere dag.”

Leren in de praktijk

“Ik moest veel leren. En leren, dat doe ik het beste in de praktijk. Natuurlijk heb ik wel de cursus DIA gehaald, anders kon ik mijn werk niet doen. En ook de DTA heb ik al die tijd wel bijgehouden. Maar hoe je zo’n asbestinventarisatie nou aanpakt, welke regeltjes daarvoor gelden, hoe je op de computer moet werken en hoe je de verzamelde gegevens digitaal moet wegzetten, dat heb ik echt op het werk moeten leren.”

Brug slaan tussen de saneerder en de inventariseerder

Toen ik in 2005 bij BK ingenieurs als inventariseerder en adviseur aan de slag ging, had ik natuurlijk het voordeel dat ik het wereldje ook van de andere kant kende, als saneerder. Dus kon ik makkelijker dan collega’s inschatten hoeveel werk de sanering zou zijn. In die tijd is mijn zelfvertrouwen wel gegroeid, hoor. Ik bleek er ineens best wel heel veel verstand van te hebben! Ook ontdekte ik gaandeweg dat ik makkelijk kan schakelen in mijn communicatie tussen de bouwkeet en het management. Ik kan lekker lullen, zeg maar. Je kunt wel zeggen dat ik als mens en professional een groei heb doorgemaakt. Dat maakte me wel zelfbewuster en trotser. Ja, dat kun je wel zeggen.”

Veel ervaring

Omdat hij wegens het werk met veel verschillende collega’s in aanraking komt, leert Ronald gaandeweg heel veel over de andere vakgebieden bij BK ingenieurs. “Ik werk bij vakteam asbest, maar voel met echt een BK’er. BK ingenieurs geeft mij het vertrouwen en de vrijheid. Soms kan dat even voelen als watertrappelen, maar je komt er altijd sterker uit. Ik heb vooral grote projecten als heel leerzaam ervaren. Langlopende complexe projecten, kolossale fabrieken en/of schepen met veel asbest. Problematische asbestbronnen waarmee je echt moest troubleshooten. Een oplossing vinden voor haast onmogelijke zaken. De verschillende soorten toepassingen en hoeveelheden zijn dan gewoon duizelingwekkend. Doordat regelmatig de expertise van collega’s van andere vakteams van pas komt in projecten, heb ik de kans om mee te kijken en denken. Daar leer ik dan weer van. Vooral aan de offshoretijd heb ik goede herinneringen. Ook daarvan heb ik veel geleerd én het was een hele belevenis! Ik heb genoten van het water, het weidse, het weer. En die enorm indrukwekkende offshore-installaties en schepen die ik overal ter wereld mocht inventariseren.”

Commercieel talent: de TSA

“Ik ben van nature vrij commercieel aangelegd. Ik denk buiten de kaders, zeg maar. Daardoor kwam ik op de proppen met ons nieuwe product, de TSA, Transactie Scan Asbest. Ik kwam erachter dat mijn opdrachtgevers behoefte hadden aan dit product, bijvoorbeeld als onderdeel van hun Technical Due Diligence (TDD) of Environmental Due Diligence (EDD). Het scheelt ook natuurlijk dat ik makkelijk praat. En contact houd met mijn klanten. Ik vraag hoe het met ze gaat, welk werk ze doen en wat er speelt. Ik ga zo snel mogelijk van formeel naar amicaal. Zo ben ik en dat waarderen opdrachtgevers ook in mij. Ze pikken het van me. En ik vraag door. Zo komt er best vaak weer werk onze kant op. Die TSA is een product op maat als het gaat om het inschatten van risico bij aankoop van vastgoed. Dan doen we asbestonderzoek en soms ook historisch of verkennend bodemonderzoek, puur om de risico’s in te schatten. Natuurlijk maken we een kostenraming daarbij. We doen ook second opinions en documentenonderzoek. Dan beoordelen wij of alle beschikbare gegevens voldoende informatie bevatten om de risico’s van aankoop in kaart te brengen.”

Oogsten

Over de toekomst is Ronald heel stellig: die ligt bij BK ingenieurs. “BK ingenieurs is echt mijn cluppie. Ik ben bijna 50 en teamleider. Ik stuur graag een bruisend, dynamisch team aan. Moet er niet aan denken om tot mijn 67ste met hamer en beitel destructief onderzoek uit te voeren. En dat hoeft ook niet. Ik kan en wil mijn kennis en ervaring overdragen aan jonge collega’s. Ik ben toe aan de fase van oogsten. Hiervoor moeten we als team weer groeien. Ik zie er dan ook naar uit dat de coronamaatregelen achter de rug zijn en dat we onze klanten weer intensiever kunnen ontmoeten. Weer volop op allerlei soorten projecten aan de slag gaan in de (maritieme)industrie, de vastgoedbranche, bij calamiteiten of voor woningbouwverenigingen. Dan snel weer groeien als team, er liggen nog legio kansen op ons te wachten! Onderzoek naar Chroom-6, lood, asbest en andere gevaarlijke stoffen, advieswerk voor de vastgoedmarkt, noem maar op. Zelfs een beetje spelen met het idee om zelf met het product TDD en EDD aan de gang te gaan. En natuurlijk mijn schatje, de TSA, verder uitbouwen, samen met de andere vakteams. Ik ben echt nog lang niet klaar hier!”

Meer weten over werken bij BK ingenieurs, de expertise van vakteam asbest, de TSA of BK ingenieurs in het algemeen? Neem gerust contact op met Ronald Stoel himself op 088 321 26 92.