Kennissessie PFAS Utrecht: helder over de stand van zaken
BK ingenieurs deelt haar kennis niet alleen onderling en met opdrachtgevers. Ook andere belangstellenden zijn welkom bij de kennissessies die we met enige regelmaat organiseren. Bodemexpert Jelle de Gier vertelt over de kennissessie over PFAS, een complexe stoffengroep waar nog geen heldere regelgeving voor bestaat.
‘We wilden vanuit onze vestiging in Utrecht weer eens wat voor onze relaties in de regio organiseren’, vertelt De Gier. De keuze viel op dit thema omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hoe je ermee om moet gaan wanneer deze stoffen in de bodem worden aangetroffen. Niet alleen de usual suspects werden uitgenodigd (aannemers en projectontwikkelaars), maar ‘eigenlijk iedereen die wat met de grond gaat doen’, zoals De Gier het omschrijft.
Gemeenten, omgevingsdiensten, grond- en leidingbedrijven, grondbanken, ze stonden allemaal op de genodigdenlijst. Uiteindelijk schoof er een man of twintig aan voor de presentatie van Jelle de Gier en zijn collega Martin Medenblik. ‘Martin gaat vooral over arbo en veiligheid; ik praat meer vanuit mijn eigen kennis van en ervaring met het onderwerp’, verklaart De Gier de onderlinge verhoudingen.
Handig, maar toxisch
De kennissessie was erop gericht om de belangstellenden bij te praten over de stand van zaken omtrent de Per Fluor Alkyl Stoffen, de zogenoemde PFAS. ‘Heus hartstikke handig materiaal’, volgens De Gier, ‘maar rond 2011 verboden wegens de toxische eigenschappen’. De stoffen zijn breed toegepast, bijvoorbeeld in coatings voor de metaal- en de textielindustrie, maar ook in brandblusschuim. Daardoor worden PFAS op veel plaatsen in de bodem aangetroffen, terwijl het nog ontbreekt aan een landelijke normering of regelgeving.
De Gier: ‘Nu zijn er alleen voor enkele gemeenten of regio’s verschillende afspraken gemaakt en dat is erg onhandig voor aannemers of andere partijen die iets met de bodem moeten doen. Moet je er onderzoek op doen en zo ja, hoeveel mag er dan in de bodem zitten? Wat valt er te verwachten van toekomstige regelgeving? Wordt het landelijk, streng, of gaat het eerder de kant op van een makkelijk toepasbaar en ruim beleid?’
Realistisch
Sluitende antwoorden kan BK ingenieurs niet altijd geven op deze vragen, simpelweg omdat veel zaken op dit moment nog onbekend zijn. ‘Er wordt nu pas op landelijk niveau gekeken naar het voorkomen van PFAS in de bodem en wat we met deze stoffen aan moeten. Grondverwerkende bedrijven zijn aan het onderzoeken wat ze met deze soort verontreiniging zouden kunnen beginnen. Maar het is wel van belang dat betrokkenen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.’
Na afloop bleek dat de bezoekers het juist wisten te waarderen dat BK ingenieurs de zaken in een realistisch perspectief wist te plaatsen. De Gier: ‘Iemand zei: “Jullie maken het niet mooier dan het is. Daar hebben we ten minste wat aan.”’
Hebt u ook behoefte aan meer informatie of een klankbord? Meld u voor bodemgerelateerde zaken bij Jelle de Gier of bij Martin Medenblik voor arbo- & veiligheidgerelateerde zaken.