HomeActueelGabriël: Met verbindend leiderschap samen een team smeden

Nieuws

24 januari 2023

Gabriël: Met verbindend leiderschap samen een team smeden

Gabriël Geluk is 52 jaar en woont samen met zijn vrouw en drie jonge kinderen in De Meern. In zijn vrije tijd bouwt hij graag luidsprekers. Minder vaak dan hij zou willen is hij op zijn racefiets te vinden. Na 22 jaar bij DG-groep, waar hij sinds 2008 de leiding had over planuitwerkers, zocht hij een nieuwe club waar hij zijn meerwaarde kon laten zien. Dat kwam goed uit, want BK ingenieurs had hard een vakteammanager civiel & sport nodig. Gabriël kende BK ingenieurs al via Twan (Geluk, vestigingsmanager Velserbroek, geen familie van (red.)) die hij ontmoet had op een GWW-dag bij Gemeente Amsterdam. Hij besloot te solliciteren. Er was een klik, er kwam een overeenkomst. Sindsdien werkt hij als vakteammanager civiel & sport in Nieuwegein en twee dagen in de week in Velserbroek, omdat het team over deze vestigingen is verdeeld.

Wat trok je aan?

“Vooral het type werk trok me aan. De diversiteit aan projecten die vakteam civiel & sport uitvoert en de combinatie met bodem en arbo & veiligheid leek me interessant. Het team is klein genoeg om intensief samen te werken en groot genoeg om complexe grote projecten aan te kunnen. Het team is een mooie mix tussen civiele techneuten en landschapsinrichters.”

Wat trof je aan?

“Vakteam civiel & sport kwam op me over als een versnipperde club. Het jaarplan en andere zaken waren op de lange baan geschoven of niet geïmplementeerd. En toen kwam ik. De meeste teamleden keken de kat uit de boom met mij. En ik ben er de persoon niet naar me binnen twee weken te profileren. Wel zat ik al snel tot over mijn oren in de projecten.”

Wat is je eerste behaalde succes?

“Mijn eerste succes is dat er meer rust in de tent is gekomen. We hebben meer overzicht over uitstaande klussen, de status van offertes. Heel fijn vind ik de klik die ik heb met alle medewerkers.”

Wat vind je leuk aan je baan?

“Als vakteammanager mag ik vorm en invulling geven aan het vakteamplan. In mijn verbindende leiderschapsstijl past het om deze samen met de professionals in het team te formuleren. Zij zijn goed in hun vak, hebben ideeën, een eigen inbreng. Natuurlijk vragen ze ook sturing. Samen met de projectleiders heb ik de SWAT-analyse gedaan en het vakteamplan aan het MT gepresenteerd. De kerstperiode gebruikte ik om dat uit te werken. Om mijn werk als vakteammanager nog beter te kunnen doen, wil ik zodra dat kan niet meer zelf inhoudelijk projecten draaien.”

Wat zijn jouw doelen en ambities?

“Graag zou ik meer tijd besteden aan vakteammanager zijn. De medewerkers stimuleren om zich verder te ontwikkelen. In ons team wil ik verder onderzoeken wat we in huis hebben, wat we willen, waar we blij van worden en wat we nog missen in kennis of mensen. Het project als proces wil ik uitbouwen en meer focus aanbrengen in het type werk dat we binnenhalen. Voor het team wil ik naast opdrachten voor ontwikkelaars ook focussen op opdrachten uitvoeren voor gemeenten. Met vakteams arbo & veiligheid en bodem wil ik de samenwerking versterken op het gebied van BLVC (bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie), infiltratie in de bodem en bodemreiniging met beplanting.”

Wat zijn jouw sterke kanten?

“Goed luisteren en er vervolgens iets mee doen past bij mij. Ik schuif niks op de lange baan. Ik wil als leider betrouwbaar zijn. Ook ben ik een verbinder. Tussen de mini-disciplines in het vakteam, maar ook vakteamoverstijgend. Zoals pasgeleden. Een baggerproject in Hank was vastgelopen. Het bleek te gaan over communicatie met de opdrachtgever, onduidelijkheid over taken en de inhoud van het project. Als het projectteam weer in flow komt door mijn inspanningen om partijen weer om de tafel te krijgen, krijg ik daar energie van.

Maar hé, naar mijn zwakke kanten heb je helemaal niet gevraagd! Mijn zwakke kant is dat je mij niet met mijn vuist op tafel zal zien slaan. Knopen doorhakken kan ik wel, maar pas na een goed gesprek. Maar voor die vuist op tafel ben ik het type niet.”

Pensioen

Het duurt nog pakweg een jaar of vijftien, maar dan komt het pensioen in zicht. Wat wil je dan bereikt hebben? “Tegen die tijd en natuurlijk veel eerder, staat er een solide team dat binnen BK ingenieurs goed is ingebed in de organisatie. Iedereen doet het werk goed en gaat elke dag met plezier naar het werk.”

Verrassing

De laatste vraag in het interview is altijd: hebben we iets niet besproken wat wel de moeite waard is? Daar kwam de verrassing! Gabriël: “Ik ben een praktisch persoon. Een oud-collega van Hosper, Frits van Loon, die voltijd docent is geworden op TU Delft, wist dat. Hij zocht iemand in zijn team die de technische component praktisch kon maken. Sinds vijf jaar geef ik nu op TU Delft thematische lezingen aan de masterstudenten landschapsarchitectuur, onderdeel van Bouwkunde/Urbanism, in de eerste vier kwartalen van hun master. Dus aan landschapsarchitecten in de dop. Ook begeleid ik afstudeerders individueel. Op die manier werk ik dus ook aan de toekomst.”

Meer weten over vakteam civiele techniek, kennismaken met Gabriël of behoefte aan civiel advies? Neem contact op met Gabriël Geluk of bel 088 321 25 00.