HomeActueelCirculair en duurzaam slopen met BK ingenieurs

Nieuws

27 september 2024

Circulair en duurzaam slopen met BK ingenieurs

Waar we voorheen met sloop en afbraak een berg afval produceerden, bouwen we nu met de vrijgekomen materialen en hernieuwbare grondstoffen aan een duurzame gebiedsontwikkeling. BK ingenieurs, hét eigenwijze advies- en ingenieursbureau, zet zich samen met u in voor een veilige, leefbare en duurzame woon- en werkomgeving. Een belangrijk onderdeel van deze missie is circulair en duurzaam slopen. Onze expertise zetten we in om gedemonteerde onderdelen van het object en vrijkomende materialen en grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken.

Hoe werkt circulair en duurzaam slopen met BK ingenieurs?

Uitgebreid vooronderzoek

Als eerste stap voeren we een uitgebreid vooronderzoek uit. In dit onderzoek brengen we de hele levenscyclus van het te slopen object in kaart. Onderdeel van dit onderzoek is een gedetailleerde inventarisatie van alle materialen en grondstoffen die in het object aanwezig zijn. Hierbij maken we gebruik van de R-ladder en de methode uit de NEN2767 om de bruikbaarheid en duurzaamheid van de materialen te bepalen.

Materiaalinventarisatie en (deel)grondstoffeninventarisatie

De gegevens leggen wij vast in twee rapporten: de materiaalinventarisatie en de (deel)grondstoffeninventarisatie. In de materiaalinventarisatie beschrijven we elk materiaal zorgvuldig. Bijvoorbeeld de bouwkundige conditie, losmaakbaarheid en de aanwezigheid van giftige stoffen. Aan elk element kennen we een circulaire kwalificatiescore toe. Deze geeft inzicht in de mate waarin het materiaal gerecycled (R5), gerepareerd (R4) of hergebruikt (R3) kan worden.

Voor de (deel)grondstoffeninventarisatie gebruiken we de Ladder van Lansink. Voor elk materiaal bepalen we de hoeveelheden en de mogelijkheden voor bewerking/verwerking als (deel)grondstof of secundaire bouwstof, in hoofd- en deelstromen.

Haalbare planning en doorlooptijden

We willen dat het sloopproces efficiënt verloopt, zonder onnodige vertraging. Daarom stellen we een haalbare planning op. Hierin nemen we de doorlooptijden per onderdeel mee en leggen we beslismomenten vast.

Integrale coördinatie

In de onderzoeksfase verzorgen wij de volledige coördinatie. Dit betekent dat we u volledig ontzorgen en dat we alle onderzoeken integraal uitvoeren. Hierdoor kunnen we snel en adequaat reageren op eventuele wijzigingen of onvoorziene omstandigheden. Bij BK ingenieurs krijgt u zoals opdrachtgevers van ons gewend zijn één contactpersoon die aanspreekpunt is. Zo blijft de communicatie overzichtelijk en direct en krijgt u in elke fase van het project passend advies.

Circulair sloopadvies, werkplannen en sloopbestek

Op basis van de inventarisaties stellen wij een circulair sloopadvies, werkplannen en een circulair sloopbestek op. Deze documenten vormen de leidraad voor het sloopproces. De criteria voor circulaire sloop zijn gebaseerd op de R-ladder, het tijdstip van toepassing en onderbouwing van de haalbaarheid van deze (beloofde) toepassing moeten verwerkt worden in een plan van aanpak. Deze nemen we op in de EMVI-criteria. Zo zorgen we ervoor dat alle werkzaamheden conform de hoogste duurzaamheidsnormen worden uitgevoerd.

Projectbewaking, directievoering en toezicht

Gedurende het hele sloopproject zorgt BK ingenieurs al dan niet gecombineerd voor de opvolging en de directievoering. Dit betekent dat we continu toezicht houden op de uitvoering van de werkzaamheden, we eventuele problemen direct aanpakken en met u communiceren waar nodig.

Meetbaar resultaat

In het bestek leggen we vast dat de aannemer aan het einde van het project een opleverrapport opstelt, waarin deze de resultaten van de circulaire sloop vastlegt. Dit rapport maakt de mate van circulariteit en duurzaamheid meetbaar en biedt waardevolle inzichten voor toekomstige projecten.

Ook circulair slopen met BK ingenieurs of meer weten?

Ook circulair slopen met BK ingenieurs? Of direct een offerte aanvragen? Neem contact op met Dennis Elbers of bel 088 321 25 00.


Dit project is geplaatst in het volgende dossier: