HomeActueelEric: ‘Je kunt bij BK ingenieurs zijn wie je bent’

Nieuws

1 september 2022

Eric: ‘Je kunt bij BK ingenieurs zijn wie je bent’

Van stagiair tot directeur en sinds kort ook mede-eigenaar. Iedere keer zag hij een nieuwe uitdaging binnen BK ingenieurs en ging hij hier volledig voor. Altijd voelde hij ruggensteun van zijn leidinggevende. Dit jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum.

Op de IJmond MTS gaven ze Eric na het derde jaar het advies om éérst de verplichte stages te volgen bij verschillende bedrijven en daarna zijn examen in te halen. School was niet echt zijn ding en zo kon hij het werken ervaren. Zijn derde en laatste stage liep hij bij BK ingenieurs. Het bedrijf was bekend bij zijn docent Klaas Nijholt, de compagnon van oprichter en voormalig docent aan dezelfde MTS, Bert Zijl. Tijdens zijn stageperiode zag hij het licht. Vervolgens slaagde hij voor zijn examen Proces- & Milieutechniek.

Van stagiair tot werknemer

Hij trad eerst in dienst bij de milieutak van Tjaden BV in Haarlem. Een bijzondere tijd met leuke collega’s. Op het moment dat er een vacature vrijkwam bij BK ingenieurs in Velserbroek twijfelde hij toch geen moment. Binnen een dag was het geregeld. Hij kon zo aansluiten bij het veldwerkteam waar ze hem nog kenden vanuit zijn stage. Dat is nu 25 jaar geleden.

Eén van de grootste bodemsaneringen

Eind jaren ’90 was hij intensief betrokken bij een grootschalige bodemsanering van de Diemerzeedijk in Amsterdam. In oppervlakte en complexiteit één van de grootste bodemsaneringen in Nederland. Samen met andere veiligheidskundige collega’s voerde hij onderzoek uit naar de bodem- en luchtkwaliteit. En hielden ze toezicht op veiligheids- en gezondheidsmaatregelen om de werknemers op de bouwplaats te beschermen. ‘De wet- en regelgeving was nog niet zo uitgekristalliseerd als tegenwoordig. Het was nog veel pionieren. Naast het begeleiden van een complex baggerwerk in Tunesië, staat dit project wel in mijn top drie van meest bijzondere projecten.’

Veiligheid & Gezondheid

In die tijd kwam hij voor het eerst in aanraking met Veiligheid & Gezondheid. Hierbij ligt de focus vooral op mensen. Hoe kunnen zij, onder gevaarlijke omstandigheden, toch veilig werken. Dat is echt wel wat anders dan wat hij was gewend bij vakteam bodem. Hij volgde de opleiding tot middelbaar veiligheidskundige en, direct erna, tot arbeidshygiënist. Naast zijn adviserende taken gaf hij trainingen en opleidingen over bijvoorbeeld veilig werken in verontreinigde grond, asbest herkennen, gasmeten en VCA. Nog steeds valt hij wel eens in als er een docent op het laatste moment uitvalt.

Aan het werk in zijn stad

Zijn eerste project waar hij geheel zelfstandig aan de slag ging, was het voormalig terrein van Johan Enschedé in de binnenstad van Haarlem, zijn geboortestad. Op dit terrein stond de drukkerij waar ze waardepapieren zoals bankbiljetten drukten. Daardoor was het behoorlijk verontreinigd. Naast het begeleiden van de aannemers behoorden ook het monitoren en informeren van de omgeving tot zijn werkzaamheden.

Constant in ontwikkeling

Eric ontwikkelde zich tot teamleider van het vakteam arbo & veiligheid dat uitgroeide tot zo’n twintig medewerkers. Opnieuw ging hij de schoolbanken in, deze keer om zijn leidinggevende capaciteiten te verbeteren. Tot op de dag van vandaag heeft hij hier plezier van. Het geeft hem energie om collega’s te motiveren en te coachen zodat zij zich zeker voelen en steeds meer aankunnen.

Door de jaren heen leerde hij vooral om beter te luisteren. Waar hij er eerst altijd volledig van overtuigd was dat zijn manier dé manier was, kwam hij tot het inzicht dat er meerdere wegen te bewandelen zijn. Dat niet iedereen hetzelfde is en denkt. En dat dat oké is. Je kunt bij BK ingenieurs zijn wie je bent.

Vroeg aan het werk

Een werkdag van Eric begint bijna altijd vroeg. Ook omdat hij nog steeds actief is voor vakteam arbo & veiligheid. Dan is hij bijvoorbeeld tot circa tien uur te vinden op een bouwplaats in het land om voorlichting te verzorgen of advies te geven. Als hij weer in zijn auto stapt, een elektrische ondertussen, neemt hij de tijd om telefonisch te overleggen met collega’s en relaties. Of als hij in de buurt is van een (potentiële) opdrachtgever, gaat hij als het even kan langs om een kop koffie te drinken. Eenmaal op kantoor in Velserbroek, Zoetermeer of Nieuwegein is er vaak wel een overleg of schuift hij achter zijn laptop. Doordat hij nog steeds veel te vinden is op de bouwplaats en intensieve contacten heeft met uitvoerders en projectleiders, blijft hij betrokken bij de uitvoering en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kansen gekregen

In zijn huidige functie als directeur houdt hij zich onder andere bezig met de interne organisatie waarbij hij aanspreekpunt is voor de administratie, marketing & communicatie en KAM. Hij zorgt ervoor dat hij altijd goed weet wat zich op deze gebieden afspeelt. Voor de managers/adviseurs van deze afdelingen is hij is zoveel mogelijk beschikbaar als sparringpartner of in een coachende rol. Ook is hij er voor alle vakteam- en vestigingsmanagers. Zelf heeft hij in de afgelopen 25 jaar ervaren dat hij veel kansen heeft gekregen waarbij hij altijd de rugdekking voelde van zijn leidinggevenden en collega’s. Niet alles verliep even succesvol. Ondanks zijn inzet lukte het niet om BK legionella draaiende te houden. Door de druk en bemoeienis van externe investeerders heerste hier een compleet afwijkende cultuur dan hij bij BK was gewend. Hij werd er niet op afgerekend.

Altijd bezig

In zijn vrije tijd zit Eric graag op de fiets, voetbalt hij in de zaal of loopt hij een rondje hard. Niet altijd meer om te winnen. Jaartje ouder hè. Ook traint hij het voetbalteam van zijn oudste zoon. Het jaar ervoor van zijn jongste zoon. Dit doet hij vooral omdat hij vindt dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Niet alleen maar klagen en roepen dat het anders of beter moet.

Als er vanuit BK ingenieurs sportieve activiteiten zijn, is hij als het mogelijk is van de partij. Dat was al zo toen er nog maar één vestiging was. “Je kende alle collega’s en we deden met velen mee aan het BUKO-toernooi, de Highland Games en de Pierloop in IJmuiden.” Na de snelle groei door overnames kwam de klad erin. De laatste tijd is het weer opgepakt. Zo fietste hij in het voorjaar met collega’s Twan Geluk, Koene Boverhoff, Sebastiaan Weijdema  en Dominique van Vree in de omgeving van Arnhem. Eind september heeft Kris Mathijssen, vestigingsmanager van Tilburg, vanuit verschillende vestigingen genoeg collega’s verzameld om mee te doen aan een voetbalbedrijventoernooi. Een mooie ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat collega’s elkaar BK-breed steeds beter weten te vinden. Zowel voor (sportieve) activiteiten specifieke als voor werkgerelateerde zaken.

Klaar voor de toekomst

De laatste tijd zijn er op belangrijke posities nieuwe collega’s bijgekomen of zijn er collega’s doorgestroomd. In veel gevallen heeft Eric hier een rol in gespeeld. Het maakt hem trots als hij ziet dat het dan gaat zoals hij en zijn collega’s van het directieteam hebben bedacht. Voor de komende jaren hoopt hij dat het lukt om alle vakteams zodanig in te richten dat we constant aan de vraag van onze opdrachtgevers kunnen blijven voldoen. En zelfs meer.

 

BK ingenieurs is doorlopend op zoek naar nieuwe collega’s. Kijk bij op onze site werken bij BK ingenieurs, naar de openstaande vacatures. Ook nodigen we je uit voor een open sollicitatie. Stuur deze naar onze collega’s van HRM