HomeActueelVakteammanager veldwerk: ‘Ik probeer altijd bereikbaar te zijn.’

Nieuws

10 maart 2022

Vakteammanager veldwerk: ‘Ik probeer altijd bereikbaar te zijn.’

3 januari 1999 kwam Martin Hamers als junior veldwerker in dienst bij Fugro in Udenhout, die later opging in UDM, die vervolgens opging in BK ingenieurs. Martin en ik zijn ruim achttien jaar collega’s, maar hebben elkaar nog nooit gesproken. Wonderlijk, hoe het kan lopen. Ik ben benieuwd naar mijn trouwe collega die een interessante carrière binnen BK ingenieurs doorloopt van veldwerk naar vakteammanager.

Veldwerk

Martin: ‘Milieu was eind jaren ’90 hot. Als eerste lichting afgestudeerden aan de MLTS (middelbare land- en tuinbouwschool) in Breda maakte ik daardoor kennis met milieutoezicht, handhaving en bodemonderzoek. Vooral dat bodemonderzoek trok me.’ Na enkele korte aanstellingen elders startte Martin als junior veldwerker en vervolgde zijn carrière zoals toen gebruikelijk was als milieukundig begeleider. Met zijn ‘je-moet-werken-voor-je-geld-instelling’ wist hij van aanpakken en deed hij veel ervaring op in het veld.

Variatie

Hoewel de handelingen in het werk vaak op elkaar leken, was geen dag hetzelfde. Elke dag buiten, weer of geen weer. Een grote variatie in projectlocaties, ook plekken waar je als burger nooit komt, zoals vlieg- en landmachtbases. Steeds waren er weer andere omstandigheden, soorten opdrachtgevers en hun belangen. Eenmaal gecertificeerd werd hij met zijn eerste klus als saneringsbegeleider ‘voor de leeuwen gegooid’ zoals hij zelf zegt. ‘Contact met handhaving, met de opdrachtgever, met de adviseur, om te zorgen dat de aannemer precies weghaalt wat nodig is. Het spelletje goed kunnen spelen. Afwijkingen van het saneringsplan melden bij de adviseur, een goed verhaal hebben.’

Carnaval

Net na carnaval spreek ik Martin thuis via Teams. Martin is geboren en getogen in Kaatsheuvel, in carnavalstijd ‘Turfstekerslaand’ genoemd. Hij woont er samen met zijn vriendin en hun drie katten. Hij is actief lid van de carnavalsvereniging, heeft een hechte en trouwe vriendengroep, speelt voetbal en padel, houdt van veel muziekstijlen en geeft de voorkeur aan rock. Sinds een jaar is Martin vakteammanager veldwerk bodem na jarenlang onderdeel van het veldwerkteam van BK ingenieurs te zijn geweest.

Promotie

De rolverandering naar vakteammanager veldwerk zag Martin niet direct aankomen: ‘Eerder dacht ik met mijn ervaring met veldwerkaudits me te richten op de rol van sidekick van de KAM-manager. De directie had echter andere plannen. Die hebben ze ook netjes gecommuniceerd. Maar nu collega Kris Mathijssen vestigingsmanager werd, kwam er een plek als vakteammanager veldwerk vrij. Daar vroegen ze mij voor. Dat was natuurlijk wel een eer, maar ook even wennen. De grootste verandering is wel dat ik veel minder buiten werk, hoewel ik dacht dat ik dat meer zou missen. Het was natuurlijk voor zowel mijzelf als voor mijn collega’s even wennen dat ik een nieuwe rol kreeg. En dan natuurlijk de perspectiefverandering van medewerker naar leidinggevende. Ineens werd mijn mening gevraagd. Had ik die dan? In het begin heb ik tijdens de verschillende overleggen vooral veel geluisterd. Ik moest vooral wennen aan inzichten vanuit een andere hoek, waar je als veldwerker nooit bij stilstaat.

Management

‘Ik doe dit werk sinds april 2021 en zit nu lekker in mijn rol. Ik heb heel veel geleerd het afgelopen jaar. Voor alle 22 veldwerkers in mijn team ben ik onder andere verantwoordelijk voor het voeren van de resultaats- en voortgangsgesprekken. Ik probeer altijd bereikbaar te zijn. Mijn telefoon op te nemen als één van de mannen mij nodig heeft. Wat mijn leiderschapsstijl is, weet ik niet zo precies. Ik communiceer nogal direct en heb wel eens gehoord dat ik minder bot moet zijn. Maar dat ik bereikbaar ben, waarderen de veldwerkers wel. In mijn rol moet ik het overzicht bewaren. Elke week heb ik kort overleg met mijn oren en ogen op de vestigingen: Vincent, Dominique en Rob. En ik heb nauw contact met de vakteammanager bodem. Als er zaken spelen die niet binnen mijn bereik liggen, dan kan ik die ook delegeren, ik neem mijn werk gelukkig nooit spreekwoordelijk mee naar huis.

Kwaliteit

Mijn prioriteit ligt bij kwaliteit en veiligheid. Iemand op onvolkomenheden wijzen is natuurlijk nooit leuk. Toch is dat nodig om de kwaliteit en veiligheid van het werk te optimaliseren. Ik ga er dan ook altijd vanuit dat iemand een fout niet opzettelijk maakt. Dat hij de juiste instelling heeft, ervan wil leren. Op de korte termijn wil ik met en voor mijn team de planning verbeteren, de veldwerkformulieren digitaliseren en het materiaalbeheer verder optimaliseren.

Veiligheid

Een speerpunt voor dit jaar is ook veiligheid. ‘Ik werk veilig of ik werk niet’. BK ingenieurs werkt toe naar trede 3 op de Safety Culture Ladder. We voeren natuurlijk bij het betreden van een locatie altijd al een LMRA uit, een last minute risicoanalyse. Daarnaast zorgen we voor een uitgebreide voorbereiding van het veldwerk en houden we regelmatig veiligheidspraatjes. Om de maand tijdens het fysieke veldwerkoverleg waarbij de adviseurs op afstand aanwezig zijn, de andere maand voor iedereen online. Veiligheid, het gebruik van PBM (persoonlijk beschermingsmiddelen), het moet geen issue zijn.

Wat is het recept voor een prettige langdurige werkrelatie?

Je moet het allereerst goed naar je zin hebben, werk doen dat je aankunt en leuk vindt. Werkplezier is erg belangrijk, samen met kansen krijgen, kansen zien en kansen pakken. Voor aankomende veldwerkers wil ik dit nog zeggen: er lopen bij BK ingenieurs mensen rond die een voorbeeld zijn voor hoe je carrière kan lopen. Vestigingsmanager Kris Mathijssen en ik zijn bijvoorbeeld zelf als veldwerker begonnen. Hij zelfs als stagiair. Het is niet zo belangrijk welke vooropleiding je hebt, belangrijker is het of je nieuwsgiering en leergierig bent, van aanpakken weet en je kunt inleven in de ander. Je bent als veldwerker extreem belangrijk voor de kwaliteit van het uiteindelijke advies. En de ogen en oren van het bedrijf. Je moet de klant en wat hij nodig heeft voorop kunnen stellen, met hem meedenken en met iedereen kunnen praten. En je realiseren dat je maar één keer de eerste indruk kunt maken.’

Spreekt de functie van junior veldwerker, ervaren veldwerker of milieukundig begeleider je aan? Solliciteer en kom gewoon eens praten. Neem contact op met Martin of kijk op onze werken-bij-website.