HomeActueelMaatwerk voor mensen: dit is social return bij BK ingenieurs

Nieuws

9 januari 2024

Maatwerk voor mensen: dit is social return bij BK ingenieurs

‘Ik doe mee!’

Meedoen en bijdragen is voor ieder mens belangrijk om zich gewaardeerd en geaccepteerd te weten. Bij BK ingenieurs vinden we het daarom belangrijk dat iedereen mee kan doen en op zijn eigen wijze kan bijdragen aan ons eigenwijze ingenieursbureau. Natuurlijk verbinden we ons ook aan de eisen die Social Return stelt aan ons bedrijf wanneer we deelnemen aan aanbestedingen. Op deze manier dragen we bij aan een socialere en inclusievere samenleving. Ook helpt het ons om onze maatschappelijke impact te meten en te verbeteren.

Social return bij aanbestedingen

Op het moment dat BK ingenieurs als opdrachtnemer het werk gegund heeft gekregen na aanbesteding, hebben we te maken met SROI-verplichtingen. Veel gemeentes en provincies nemen in hun aanbestedingsbeleid voorwaarden op die verplichten een percentage van de opdrachtsom met SROI in te vullen. SROI staat voor Social Return On Investment. Het betekent dat we mensen aan het werk helpen die anders moeilijk aan het werk komen. Dat kan op verschillende manieren.

Invullen social return in projecten

Afhankelijk van het project of de opdrachtgever waar we voor werken, kunnen we SROI invullen. Een voor de hand liggende mogelijkheid is om betaald werk aan te bieden aan een werkloze werkzoekende met afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook inkopen van diensten of producten van sociale ondernemingen of stageplaatsen en leerwerkplekken creëren. Een andere optie is in praktijk of financieel bijdragen aan opleidingen en cursussen. Ook gericht sociale projecten ondersteunen is een mogelijkheid. Uiteraard is de keuze niet alleen afhankelijk van de opdrachtgever. Ook de locatie en het soort werkzaamheden dat de opdracht biedt, heeft invloed.

BK ingenieurs en Hartekamp Groep

Een vanzelfsprekende manier waarop social return bij BK ingenieurs vorm krijgt is het ‘samenwonen’ met Hartekamp Groep in ons pand in Velserbroek. In het pand is naast BK ingenieurs niet alleen het kantoor van de Hartekamp Groep gevestigd, maar ook het Werkcafé. Het Werkcafé is een dagbestedingslocatie met werk met begeleiding. Wanneer je ons kantoor bezoekt, heb je grote kans dat je ontvangen wordt door een cliënt van de dagbesteding. En om over meedoen te spreken: de cliënten bereiden dagelijks lunchproducten en lekkernijen in de keuken. Ze staan achter de bar, serveren koffie en thee. Ook houden zij het kantoor opgeruimd en schoon en verzorgen ze de planten. Een mini-inclusieve samenleving die elke dag voor blije gezichten zorgt.

 

Bent u zelf betrokken bij een sociaal programma of kent u programma’s die in het kader van social return best wel eens in aanmerking kunnen komen om betrokken te raken bij projecten van BK ingenieurs? Tip ons! Mail naar [email protected].