HomeActueelSpecialist bodemonderzoek Harald de Bruijn: ‘Een tevreden werknemer zijn is óók een ambitie.’

Nieuws

10 juni 2021

Specialist bodemonderzoek Harald de Bruijn: ‘Een tevreden werknemer zijn is óók een ambitie.’

Specialist bodemonderzoek Harald de Bruijn (1964) is betrokken, loyaal, eerlijk en, zoals het een geboren IJmuidenaar betaamt, recht voor zijn raap. Als je hart op de goede plaats zit en je handelt in het belang van het bedrijf, is het met hem goed samenwerken.

Sinds 2016 werkt Harald bij BK ingenieurs. Eerst een jaar gedetacheerd, later in vaste dienst als adviseur. Hij voelde direct dat het bedrijf bij hem paste, hoewel het bedrijf op dat moment geen makkelijke tijd doormaakte. “Misschien ook door de vestigingsplaats, toentertijd IJmuiden. De instelling van collega’s herkende ik. De losse cultuur, weinig hiërarchie. Sinds enige tijd ben ik specialist bodem, wat betekent dat ik specialist ben in alles wat met bodemonderzoek te maken heeft, de BRL SIKB 2000 voor ingewijden. Ik ben een inhoudsman, ik ga voor een goed onderzoeksproduct. Laat mij maar onderzoek doen tot mijn pensioen. Ik ga ervan uit dat dat bij BK ingenieurs is, ik vind het een fijn bedrijf om voor te werken.”

Versterking

Ondanks zijn inzet, ligt het welslagen van dit plan niet alleen aan hem. Er is momenteel zo’n grote vraag uit de markt, dat vakteam bodem naarstig op zoek is naar collega’s voor versterking. “Als ik het mag bepalen, ben ik op zoek naar een collega die sterk is in projectmanagement. Die het project planmatig volgt en de administratie rondom een project leuk vindt. Die van kantoorpolitiek houdt en een mentor- en coachrol kan vervullen voor de juniore en mediore collega’s. Nu probeer ik als specialist en inhoudsman deze rollen te combineren, want ik vind het wel erg belangrijk dat het gebeurt. Maar lang volhouden doe ik dit jongleren niet, dus kom maar op met die collega!”

Veldwerk

Zijn loopbaan begon hij bij Oranjewoud als veldwerker, een specialisme waar hij altijd sympathie voor gehouden heeft. “Toen ik begon, zette ik bij heet weer in korte broek en met blote bast een boring. Dat kan al lang niet meer, er zijn veel meer regels en voorschriften gekomen. En hoewel mijn werk zich gaandeweg steeds meer naar kantoor verplaatste, is de vrijheid mij altijd blijven trekken. Ik voel grote waardering voor mijn collega’s in het veld. Zij zijn de ogen en oren van het project. Adviseurs en veldwerkers hebben elkaar hard nodig. En ik weet hoe ingewikkeld het werk kan zijn, voor welke uitdagingen zij komen te staan. In de voorbereiding goed samenwerken, tijdens het hele project met elkaar meedenken, vergroot het onderlinge begrip en het gevoel van erbij horen. Je hebt wat voor elkaar over en dat heeft positief effect op de sfeer, de inzet en de onderlinge waardering.”

Voorliefde

Harald kan goed alleen zijn en was altijd al graag aan het strand of in de natuur. De opdracht op de hogere landbouwschool om een herbarium aan te leggen, was een schot in de roos. “De bedoeling was een herbarium aan te leggen met tweehonderd soorten. Maar ik vond het zó leuk, ik had er wel duizend!” Sinds zijn vakantie op Texel in 2020 heeft hij deze liefhebberij weer opgepakt, nu met natuurfotografie. “Ik vind het heerlijk om in mijn eentje te fietsen, mijn eigen tempo te bepalen. Het verzamelen geeft me een extra motivatie om de natuur in te gaan, lekker bezig te zijn. Ik kijk tijdens het fietsen goed om mij heen. Als ik een nieuwe soort spot en plotseling stop, krijg ik soms mijn schoenen niet op tijd uit de pedalen en val ik rechtstandig om, gelukkig zonder noemenswaardig letsel. Dan kijk ik altijd eerst om mij heen of iemand het gezien heeft, want het moet er mallotig uitzien. Ik ‘verzamel’ bloemen, grassen, paddenstoelen, bomen, eigenlijk alles waar je niet achteraan hoeft te rennen. Ik zit nu op de driehonderd soorten, dus ik kan nog even door!”