HomeActueelVakteammanager Ilona: oog voor de mens achter de collega

Nieuws

27 januari 2022

Vakteammanager Ilona: oog voor de mens achter de collega

Ilona Bondrager heeft als gecertificeerd hoger veiligheidskundige een hoop deskundigheid en ervaring op haar vakgebied. De directie vermoedde in haar nog andere kwaliteiten en polste haar voor de functie van vakteammanager arbo & veiligheid. Hoewel zij altijd al interesse had in leidinggeven, kwam de vraag toch als verrassing.

Ruimte en vertrouwen

Het was vooral de ruimte en het vertrouwen die zij ervoer om haar vaardigheden te ontwikkelen en alle aspecten van het leiderschap te leren kennen, die haar deed besluiten het een kans te geven. Ilona volgde met enkele collega’s trainingen gericht op leiderschapskwaliteiten, teamvorming, feedback geven en lastige gesprekken voeren. Kortom training gericht op het ontwikkelen van je eigen leiderschapsstijl.

Leiderschapsstijl

Bijna twee jaar is zij nu vakteammanager van vakteam arbo & veiligheid en opleidingen. Op de vraag waarom zij bij uitstek geschikt is voor de functie van vakteammanager moet zij even lachen. ‘Het is niet dat ik dagelijks stilsta bij mijn leiderschapsstijl hoor. Maar ik vind het wel belangrijk dat de vakteammanager de verbinder is in het team. Ik heb oog voor de mens achter de collega. Waar nodig kan ik keuzes maken, ook minder populaire. Tot op zekere hoogte laat ik mensen vrij in hun verantwoordelijkheid, uiteraard passend bij hun functie. Ik sta open voor ideeën en ben er een voorstander van als collega’s zelf zaken oplossen. Uiteraard kunnen ze altijd op mijn steun rekenen. Ze kunnen op mij terugvallen.’

Vakteammanager van twee vakteams

Toen zij meer recent gevraagd werd door de directie van BK ingenieurs om ook vakteammanager voor team asbest te worden, stond Ilona juist op een kruispunt in haar carrière. Er moest een keuzemoment komen, maar welke kant ze op wilde was nog niet helder.

‘Hoewel het voor mij niet per sé voor de hand lag om deze rol op mij te nemen, wist ik al wel dat ik mij niet tot pure veiligheidsspecialist wilde ontwikkelen. Maar ik vind het dubbele vakteammanagerschap wel een uitdaging eigenlijk. Vakteam asbest is natuurlijk een heel andere club dan arbo & veiligheid, maar er zijn wel raakvlakken. En ik zie wel een toekomstplaatje voor beide teams.

Teamleider, teambouwer

‘Nu is het de fase van aan de teams bouwen en we zoeken nog bekwame mensen erbij die in de teams en de organisatie passen. Maar als een samenhangend team eenmaal lekker draait, geeft dat zeker voldoening, Succesmomentjes. Als mensen op de juiste plek zitten en het werk doen dat bij hen past, als we samen mooie en uitdagende projecten kunnen draaien en onze tanden kunnen zetten in lastige vraagstukken, dan word ik wel heel blij.’

Ambities

‘Over vijf jaar bij BK ingenieurs wil ik twee volwaardige uitgegroeide teams hebben staan die interessante projecten draaien. Om tot volwaardige teams te komen hebben we wel nog menskracht nodig. Voor vakteam arbo & veiligheid in de vorm van een senior veiligheidskundige. Een zwaargewicht die complexe projecten kan dragen, ervaring kan overdragen aan junior- en medioradviseurs, contracten kunnen beheren en werk binnenhalen via raamcontracten en aanbestedingen. Kortom, die een deel van mijn taken overneemt. Eén voordeel: je weet alvast wie je vakteammanager is!’

Gelijkwaardigheidheid

Op de vraag of zij als vrouw nu moet opboksen tegen de mannen bij BK ingenieurs, reageert zij verrast. ‘Nee hoor, ik ervaar gelijkwaardigheid en voel me gesteund. Het past niet binnen de cultuur van dit bedrijf om onderscheid te maken.’

En zo hoort het ook.

 

Ilona Bondrager werkt sinds 2011 voor BK ingenieurs. Eerst als adviseur arbo & veiligheid en na het afronden van een opleiding sinds 2016 als hoger veiligheidskundige. Zij haalde haar certificering voor HVK-er in 2019. Sindsdien is zij vakteammanager arbo & veiligheid. 

———————————–

Wil je ook werken bij BK ingenieurs? Je bent altijd welkom voor een kennismakingsgesprek. Dat kost je niks en levert vaak een hoop inzichten op. Solliciteren? Kies één van de vacatures en stuur je cv en motivatie in. Zien we je gauw?