HomeActueelVan bouwkundig tekenaar tot vakteammanager

Nieuws

15 maart 2019

Van bouwkundig tekenaar tot vakteammanager

Aan het woord is Rob Arisz, de langstzittende en allereerste werknemer bij BK ingenieurs. Ooit begonnen als bouwkundig tekenaar, tegenwoordig vakteammanager asbest.

Hoe kwam je bij BK ingenieurs terecht?

“BK ingenieurs was geen bewuste keuze. Bij toeval liep ik in 1989 mijn oud-docent Bert Zijl van de IJmond MTS tegen het lijf die mij een baan aanbood. Bert was samen met compagnon Ruud Beek een bureautje begonnen voor bouwkunde en weg- en waterbouw. Ze zochten een tekenaar die niet te beroerd was om alle voorkomende werkzaamheden aan te pakken. Een baan dichterbij huis, iets meer verdienen, dat leek me wel wat en in januari 1990 kon ik beginnen. We zaten met zijn drieën op de bovenetage van een banketwinkel in IJmuiden”.

Al snel groeide BK en bestond Robs werk uit meer dan tekenen. Hij werd projectleider en opzichter, het werk werd uitdagender. In eigen beheer kwam het pand aan de Mandenmakerstraat in Velserbroek tot stand. “Met enkele collega’s hebben we bijvoorbeeld in onze vrije uren de kozijnen gemaakt. Achter dat pand realiseerden we een aantal garages en werd ook de kinderopvang gevestigd. Mijn eigen jongens zijn er allebei heen gegaan. Erg praktisch, kinderopvang bij je werk.”

Wat vind jij bijzonder aan BK ingenieurs?

“Dat er een plan is en dat het plan dus wordt gerealiseerd. De energie en ondernemingsdrang van Bert en Ruud leken onuitputtelijk. Die inzet en gedrevenheid zie je niet veel meer. Ik had daar altijd veel bewondering voor, nog steeds. Een baas straalt het werkethos af op zijn medewerkers, dat schept een bepaalde bedrijfscultuur. De sfeer blijft goed, je bazen zijn je vrienden. Het werk is dichtbij, ik heb fijne collega’s en ik heb lang samengewerkt met mijn broer, wat ik ook niet onbelangrijk vind.”

Heb je wel eens overwogen om BK te verlaten?

“In de avonduren volgde ik een Mbo-opleiding tot grafisch ontwerper. In die periode heb ik wel overwogen om het grafische vak in te gaan, waarin het creatieve mij aantrok. Maar bij BK ingenieurs kwamen er weer andere kansen op mijn pad. In 1996 werd de onderzoeker in mij wakker. Ik haalde mijn DTA-diploma, nu heet dat DIA. Onder de vleugels van Ruud kon ik me fulltime aan asbest gaan wijden. Toen het bedrijf ongeveer veertig man groot was, stapte Ruud uit de onderneming. Daardoor kreeg ik de vrije hand op asbestgebied. In eerste instantie werd ik in het diepe gegooid, ik kon met niemand sparren. Maar het was ook mooi, om alles zelf te mogen vormgeven. Het werd mijn eigen feestje.”

Wat is jouw toegevoegde waarde aan BK ingenieurs?

“Ik ben nauwkeurig, een Pietje Precies, ik wil graag de beste kwaliteit leveren. In de asbestbranche liggen claims altijd op de loer, je moet gedurende de hele klus scherp zijn. Eén moment van afleiding kan betekenen dat je een asbestbron mist, met alle gevolgen van dien. Daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Daarom ben ik tegenwoordig vakteammanager, coach, leraar en kwaliteitsbewaker, om het beste uit alle teamleden te halen. Natuurlijk kom ik in het werk punten tegen die frustreren. De energie van die frustratie stop ik altijd in het verbeterproces. Ik werk door tot het in mijn ogen goed is. Zo zit ik in elkaar en gelukkig laat het thuisfront het toe. Gelukkig lig ik nooit wakker van mijn werk.”

Ook werken bij BK ingenieurs? Kijk op onze werken-bij-pagina voor de vacatures.