HomeActueelVeldwerker Bas Heijnens: Iedere dag maak je wat nieuws mee

Nieuws

19 augustus 2021

Veldwerker Bas Heijnens: Iedere dag maak je wat nieuws mee

“Als ze aan mij vragen wat voor werk ik doe, weet ik dat ik een uitleg moet geven. Het beroep veldwerker zegt de meeste mensen niets. Ik antwoord trots terug: ik verricht buiten in het veld fysiek werk met speciaal gereedschap. Ik doe onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse bodem en verzamel hiervan data.”

Doen wat je leuk vindt

Al op jonge leeftijd moet je keuzes maken. Over wat je later wilt worden. Bas Heijnens (23 jaar) had geen idee. Hij maakte op basis van zijn interesses op dat moment steeds keuzes. Zijn studiecarrière begon bij Consumptief, een tweejarige horecaopleiding. De opgedane kennis komt hem nog altijd goed van pas ‘je moet toch voor jezelf kunnen zorgen’.  Maar het gaf hem geen voldoening. Hij kwam vanwege zijn liefde voor dieren terecht op een kleine groene school (AOC Twello) waar hij de opleiding Dierverzorging volgde.

Sportief en buiten

Ondertussen ontdekte hij het sporten. Hij had een goed ritme in de fitness. En hij kreeg steeds meer interesse in reizen, kamperen en wandelen.  Door die groeiende interesse kwam de opleiding Outdoor & Recreatie op zijn pad. Die opleiding focust zich op het opleiden tot buitensportinstructeur. Hij maakte kennis met meerdere sporten en liep verschillende stages. Zoals animatiewerk bij een vakantiepark en medewerker/instructeur bij bushcraftbedrijf Living by Nature. Iedere opleiding en stage bracht hem nieuwe inzichten. Het werd steeds duidelijker wat hem wel en wat hem niet zo goed lag.

Werk-leertraject tot veldwerker

Van het beroep veldwerker had Bas nog nooit gehoord. Totdat een bureau hem benaderde nadat hij zijn LinkedIn profiel in orde had gemaakt. Precies op dat moment liet Bas zijn vader, eigenaar van een bedrijf in de bodemsanering, hem een interessante vacature bij BK ingenieurs zien. Bij beiden ging hij op gesprek. Hij koos voor BK ingenieurs. “Het goede gesprek, het aanbod en de collega’s gaven de doorslag.” Sinds februari van dit jaar maakt Bas deel uit van het veldteam in Arnhem. Hier volgt hij een interne opleiding tot zelfstandig veldwerker. Hij leert het vak van zijn collega’s.

Geen dag hetzelfde

Iedere ochtend stapt Bas in zijn bedrijfsauto op weg naar de vestiging in Arnhem waar hij uitleg krijgt van een adviseur bodem over de klus van de dag. Het komt ook voor dat hij begint vanuit een andere vestiging of rechtstreeks naar een project rijdt. “Het leuke aan dit werk is dat geen dag hetzelfde is. Iedere dag maak je wat nieuws mee.’’

Verschillende stadia

Het project dat tot nu toe het meeste indruk heeft gemaakt, is een project in Spijk. Vlakbij de Duitse grens in Tiel aan de Boven-Rijn wordt een overnachtinghaven met circa 50 ligplaatsen voor binnenschippers gerealiseerd. “Ik keer regelmatig bij dit langlopende project terug voor werkzaamheden. Het leuke aan dit soort projecten is dat je de verschillende stadia meemaakt tot aan het eindresultaat.”

Specialiseren in veldwerk

Deze baan kwam voor Bas op een goed moment. “Ik woon al een paar jaar zelfstandig en ik was toe aan een leuke afwisselende baan waarbij ik fysiek buiten met gereedschap werk en onderzoek kan doen.’’ Als hij zijn protocollen op zak heeft, kan hij ook zelfstandig de onderzoeken uitvoeren. “Ik zou het erg leuk vinden om door te groeien en me verder te specialiseren in dit vakgebied. Bijvoorbeeld in waterbodemonderzoek. Vanuit een bootje verricht je verschillende onderzoeken om de waterbodemkwaliteit in kaart te brengen.”

Solliciteren?

Ben jij ook op zoek naar een baan waar je veel actief buiten bent? Solliciteren is eenvoudig. Stuur een appje naar of neem contact op met Martin Hamers, vakteammanager veldteam bodem. Je kunt hem bereiken op 06-51802326. Eerst meer weten? In de vacature lees je meer.