HomeActueelNuttig en aangenaam

Nieuws

2 oktober 2014

Nuttig en aangenaam

Begin dit jaar kon Ronald Stoel als senior adviseur van BK Asbest het nuttige met het aangename verenigen. Tijdens een tiendaagse trip door het Caribisch gebied inspecteerde de Delftenaar het cruiseschip MS Zuiderdam op de aanwezigheid en risico’s van asbest. Dit naar aanleiding van een risico-inventarisatie van een goed contact van Arbode Maritiem.

Stoel was uiteraard aan boord om te werken, maar als het schip aanmeerde op Aruba of Curaçao of bij het Panamakanaal genoot hij soms ook even van een zonnige wandeling. De MS Zuiderdam van de Holland-Amerika Lijn is gebouwd in 2002 in Italië. Het schip is 290 meter lang, telt veertien dekken en heeft maximaal 1916 passagiers en 800 bemanningsleden aan boord. Ronald: “Het is een gigantisch flatgebouw en daarmee is het een serieuze uitdaging.” Terwijl de passagiers zich vermaakten in één van de vier restaurants of twee zwembaden, deed Ronald al varend zijn job. Begin- en eindpunt van de reis was het Amerikaanse Fort Lauderdale.

Ronald startte zijn inspectie op de twee onderste dekken – de Engine Room – en daarbij natuurlijk de bijbehorende magazijnen waar zich de onderdelen bevinden. “De Zuiderdam heeft serieuze diesel- en elektromotoren. Die zijn soms zo groot als een vrachtwagen. Alle installaties zagen er goed verzorgd uit. Ik heb een flink aantal materiaalmonsters genomen, want ik mag niet puur op mijn blauwe ogen afgaan.” Steekproefsgewijs controleerde Ronald ook de circa 35 verschillende leidingsystemen met honderden flensverbindingen, isolatiematerialen en overige belangrijke onderdelen. “Zag er allemaal keurig uit.”

Ronald: “Daarna ben ik stomweg van boven naar beneden alle dekken langsgegaan. Ik ben tijdens mijn inspectie rondes ook in diverse types hut geweest.” Na tien dagen was Ronald terug in Fort Lauderdale. Hij kijkt met plezier terug op zijn trip. “Inspectie op zo’n cruiseschip is heel wat luxueuzer dan op een bulkschip met kolen of een oude Russische tanker.”