HomeActueel‘Er komt veel meer kijken bij sloop en renovatie dan mensen zich realiseren.’

Nieuws

3 augustus 2018

‘Er komt veel meer kijken bij sloop en renovatie dan mensen zich realiseren.’

De kunst van projectmanagement

Woningbouwcorporatie De Alliantie heeft bijna 60.000 woningen in beheer in de regio’s Amsterdam, Amersfoort, Almere en Gooi- en Vechtstreek, voornamelijk in de sociale sector.

Jaarlijks worden er door De Alliantie circa 1200 nieuwe woningen ontwikkeld en zo’n 300 woningen via transformatie gerealiseerd. BK ingenieurs en buro BOOT zijn daarbij sinds een goed jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van grex-gerelateerde advieswerkzaamheden. Beide partijen leveren een projectmanager die namens De Alliantie de ontwikkelmanagers in de initiatieffase en de projectmanagers van voorlopig ontwerp tot en met beheer- en onderhoud adviseert.

Vanuit BK ingenieurs is Klaas-Dirk Mulder projectmanager bij De Alliantie. Hij weet als geen ander hoeveel er komt kijken bij zowel nieuwbouw als renovatie. Mulder: ‘Hoe is de draagkracht van de grond en wat zit er in de grond? Zijn er milieuhygiënische aspecten? Hoe is de geluidsbelasting, bijvoorbeeld van verkeer? Worden er gevaarlijke stoffen langs het gebied vervoerd, of zijn er niet-gesprongen explosieven bekend in de buurt? In geval van sloop of renovatie onderzoeken we natuurlijk de aanwezigheid van asbest.

Denk verder aan archeologie, luchtkwaliteit, bestaande flora- en fauna, aansluitingen op bestaande infrastructuur, noem maar op. Ook de plannen en contracten voor sloop, bouw- en woonrijp maken en het begeleiden van deze werkzaamheden komt aan de orde. Er komt echt veel meer bij kijken dan mensen zich realiseren. Laatst werkten we aan een project waarbij de spankabels van de bovenleiding van een trambaan bevestigd waren aan een gebouw dat gesloopt moest worden.’

Wij kunnen de vraag van een corporatie als De Alliantie nagenoeg één-op-één invullen vanuit ons bedrijf. Ik ken weinig bedrijven die al deze diensten in huis hebben en deze ook als geheel aanbieden. De kunst is het projectmanagement in goede banen te leiden, dan snijdt het mes aan meerdere kanten. Bij De Alliantie heeft dat ertoe geleid dat we bij elk te ontwikkelen gebouw of gebied vanaf het eerste moment betrokken zijn en alle werkzaamheden die nodig zijn oppakken. De Alliantie heeft haar eigen expertise, het ontwikkelen en exploiteren van betaalbare woningen, voor de rest kunnen ze hun ei bij ons kwijt.’

Meer weten over dit project? Twan Geluk is u graag van dienst. U kunt hem bereiken op 088 321 2644. Meet weten over projectmanagement? Dan kunt u terecht bij Wilbert van Pampus op 088 321 25 89.