HomeActueelPrikkelend jubileumdebat BK ingenieurs

Nieuws

22 mei 2015

Prikkelend jubileumdebat BK ingenieurs

Donderdag 21 mei 2015 heeft de jubileumbijeenkomst in het kader van het 25-jarig bestaan van BK ingenieurs plaatsgevonden. Naast een receptie is er ook een debat georganiseerd in het Thalia Theater te IJmuiden. 

‘Wat ik leuk vond? Het enthousiasme van mensen die wat met Nederland willen’. De kern van het BK Jubileumdebat over infrastructuur werd door een van de bezoekers treffend verwoord. Na een aftrap door Alexander Rinnooy Kan (hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam) ontspon zich donderdagmiddag 21 mei in het Thalia Theater te IJmuiden een interessante discussie. Het 25-jarig bestaan van BK ingenieurs werd met 200 relaties gevierd en leidde tot een uitdagende gedachtewisseling over infrastructuur en innovatie.

Een debat dat de gasten zich nog geruime tijd zouden heugen. Dat was volgens BK-directeur Bert Zijl de bedoeling van de door journalist Frénk van der Linden geleide middag. Alexander Rinnooy Kan zette de toon en verwees naar de Global Competitiveness Index die jaarlijks door het World Economic Forum (WEF) wordt gepubliceerd. Een ranglijst van 144 landen die op basis van tien aspecten worden beoordeeld. Qua infrastructuur staat Nederland op 4 en is daarmee de beste van Europa. Vooraf hadden de meeste gasten een 8 aan de Nederlandse infrastructuur  gegeven. Rinnooy Kan later: “Dat vind ik een beetje zuinig. Een 9 had ook best gemogen, want Nederland staat er op infra-gebied internationaal uitstekend voor’. Wel zijn verbeteringen op het gebied van besluitvorming, aanbesteden en planning nodig.

Panellid Edwin Lokkerbol (directeur van de Nederlandse Vereniging van Waterbouwers) opperde nóg een verbetering: een prettiger omgang tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. In zijn optiek treft men elkaar te vaak procederend in rechtszalen. Zijn collega voorzitter Daan Stuit van MKB Infra noemde het imago van de branche als verbeterpunt: “Alles in Nederland is gemáákt. Dus dan gaat er ook wel eens iets mis. Maar dat is geen reden om negatief over de hele sector te oordelen.” Redacteur Theo Leoné van het vakblad Cobouw had een uitgesproken wens: het vaker op vrijwillige basis overdragen door oudere werknemers van kennis en ervaring. Waarmee hij volgens Alexander Rinnooy Kan de spijker op de kop sloeg: “We zijn daar in Nederland heel zwak in en hebben de onzinnige gedachte dat mensen na hun 45ste niets meer kunnen of willen leren. Er zijn veel regelingen gemaakt om werknemers vroegtijdig afscheid te laten nemen. Aan het goed organiseren van de overdracht van kennis en ervaring is veel minder aandacht besteed.”

Ook de komende jaren gaat BK ingenieurs, zei BK-directeur Ronald Kaasenbrood in zijn slotwoord, met steun van opdrachtgevers en relaties voor ‘een hoog niveau en veel ambities’. In de achterliggende 25 jaar is dat volgens Alexander Rinnooy Kan prima gelukt. Hij sprak van  ‘een geweldig bedrijf en mooi voorbeeld van breedte op zijn best’.