HomeActueelBiobased bouwen, circulair slopen, hergebruik: terugblik op kennissessie

Nieuws

7 mei 2024

Biobased bouwen, circulair slopen, hergebruik: terugblik op kennissessie

Biobased

Tijdens het relatie-evenement van BK ingenieurs op Forteiland IJmuiden nam architect en ondernemer Hans van Eeden ons in een kennissessie mee in zijn bevlogen betoog over biobased ontwerpen en bouwen. Hij benadrukte het belang van bewuste materiaalkeuze, waarbij hergebruik slechts de afvalproductie uitstelt. Volgens Eeden bieden biobased materialen een veelbelovender perspectief voor een circulaire economie en het behalen van klimaatneutrale doelstellingen tegen 2050. Uiteraard kent het gebruik van biobased materialen nog wel de nodige uitdagingen.

Levendige discussie

De discussie die na de presentatie volgde was levendig te noemen.

Beeldvorming

Deelnemers gaven aan dat we af zouden moeten van ingesleten beeldvorming en gewoontes in de soort bouw en nieuwe inzichten meer moeten omarmen. Als voorbeeld noemden zij groene daken aanleggen op een recht dak in plaats van dakpannen leggen op een schuin dak.

Materiaalkwaliteit biobased

Geluidsproblemen en sterkte van de materialen zijn absoluut zaken waarmee je rekening moet houden bij de keuze van materialen. Anderen betoogden dat de materialen de laatste jaren echt wel ontwikkeld zijn wat betreft kwaliteit. Uiteraard zullen we ook anders naar onderhoud moeten kijken.

Straatbeeld

Als je anders gaat bouwen, verandert het straatbeeld ook. Het zou helpen als we welstandscommissies mee kunnen nemen in het verhaal. Nu gaan ze nog wel eens op de rem staan; dat helpt niet als we toe willen naar CO2-neutraal bouwen.

Prijs

Duurzame materialen, zeker de biobased, zijn duur. De verwachting is dat als vraag en aanbod gaan toenemen, dit vanzelf zal gaan nivelleren. Bewoners willen overigens binnen redelijke grenzen best meer betalen om een steentje bij te dragen om CO2 neutraal te bouwen.

Lef

Is een stenen stad nog houdbaar voor de toekomst? Durven we het anders te doen? Genoeg stof voor discussie en innovatie. We kijken terug op een leerzame kennissessie.

Meer weten of reageren? Neem contact op met gespreksleider en directeur van BK ingenieurs Eric Mathôt