HomeActueelDigitaal V&G Plan: efficiënt en doeltreffend

Nieuws

3 maart 2014

Digitaal V&G Plan: efficiënt en doeltreffend

Twee of drie keer per week boog Rody van Kessel, projectleider en KAM-coördinator bij aannemings- en transportbedrijf H.H. van Egmond B.V. zich over het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan voor grondwerken en bodemsanering. Daarbij zag hij herhaaldelijk dezelfde vragen en opties voorbijkomen. “Dat moet simpeler kunnen”, dacht Van Kessel. Hij vroeg BK Arbo, Veiligheid & Opleidingen om een format te ontwikkelen dat repeterende handelingen overbodig zou maken. Zo’n tweeënhalf jaar later is het V&G Digiplan een feit.

“Bij ingewikkelde werken was je al gauw vier tot zes uur bezig met het opstellen van een V&G plan”, vertelt Van Kessel. “Met het digiplan is dat teruggebracht tot hooguit anderhalf uur. Een handige bijkomstigheid is dat wanneer een plan gecontroleerd moet worden, je die optie gewoon kunt aanvinken in het digiplan. BK was toch al onze vaste controleur; nu is dat proces aanmerkelijk vereenvoudigd.”

Het ontwikkelen van het digiplan nam wel meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Verantwoordelijk BK-veiligheidskundige en –adviseur Annemieke Bantema: “In eerste instantie probeerde ik met een format in Word te werken, maar dat werd toch te complex. Toen besloten we dat er een webbased versie moest komen.  Maar zoiets heeft wel wat voeten in de aarde. Een gericht V&G-plan is natuurlijk niet zomaar een invuloefening: het moet nauwkeurig gebeuren om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers aan een project te waarborgen. Het webbased plan bevat daarvoor projectgerichte vragen, die de gebruiker garanderen dat het plan aan alle eisen voldoet.”

Door intensieve samenwerking met Van Egmond en in tweede instantie ook met andere BK-opdrachtgevers uit de branche, werden de kinderziektes uit de software gehaald. GWW-aannemers krijgen na een proefabonnement een eigen inlogcode om van het digiplan gebruik te maken. “Een bijkomend voordeel is dat BK wijzigingen in wet- en regelgeving direct in het plan verwerkt”, zegt Van Kessel. Hij ziet nog volop ontwikkelmogelijkheden in het digiplan: “Je zou het kunnen doorontwikkelen voor V&G /uitvoeringsplannen voor sloopwerkzaamheden conform de SVMS -007, of voor startwerkoverleg. Of je kan het toespitsen op ISO- of VCA certificeringen door koppeling van bepaalde bijlages. Mogelijkheden genoeg!”

Voor meer informatie over het Digitaal V&G Plan, of het aanvragen van een proefaccount: [email protected]