HomeActueelEnergy Challenge: bewust omgaan met energie

Nieuws

15 februari 2019

Energy Challenge: bewust omgaan met energie

Schoolgebouwen verduurzamen en tegelijkertijd leerlingen én docenten bewust maken van energieverbruik. Dat is kort samengevat het doel van de Energy Challenge. BK ingenieurs en OCS Maatschappelijk Vastgoed ondersteunen dit initiatief als sponsor en door tijd te investeren in het project.

Als adviseur in maatschappelijk vastgoed van onderwijs, zorg en gemeenten is OCS Maatschappelijk Vastgoed, waarin BK ingenieurs een deelneming heeft, dagelijks bezig met de verduurzaming van gebouwen. Maar dat heeft weinig tot geen effect als de gebruikers van het pand niet letten op het energieverbruik. Om het met een voorbeeld te illustreren: je kunt het nieuwste en beste HR++ dubbel glas plaatsen, maar dat heeft geen zin als het raam altijd openstaat. De Energy Challenge richt zich daarom niet alleen op het verduurzamen van gebouwen, maar wil vooral docenten en leerlingen stimuleren om bewuster om te gaan met energie(verbruik).

Leerlingen bewust maken van energiegebruik

Het onderwijsprogramma daagt kinderen uit om op hun eigen niveau aan de slag te gaan met besparingsmaatregelen. Leerlingen uit de groepen 2 en 3 kunnen bijvoorbeeld tellen hoeveel tl-lampen er zijn. Oudere kinderen zijn prima in staat om uit te rekenen hoeveel energie je bespaart wanneer je deze tl-buizen vervangt door led-verlichting. Momenteel doen vijftien scholen in Noord-Holland mee aan het project. Daarnaast is OCS Maatschappelijk Vastgoed gestart met een soortgelijk project in de provincies Friesland/Groningen en kijken ze naar de mogelijkheden in Gelderland/Overijssel.

In ons magazine BK breed belichten we de opzet en vorderingen van het project uitgebreid. Meer informatie over het project vind je  op www.energychallenges.nl.