HomeActueelHittestress. Wat is het en wat kunnen we doen?

Nieuws

9 april 2024

Hittestress. Wat is het en wat kunnen we doen?

Klimaatverandering heeft een merkbare impact op onze stedelijke omgevingen. Eén van de meest zichtbare en voelbare gevolgen is hittestress. Hittestress treedt op wanneer de omgevingstemperatuur onnatuurlijk hoog wordt en de warmte niet goed wordt afgevoerd. In steden, waar beton en asfalt warmte vasthouden, is de kans op hittestress nog groter dan op het platteland.

Gevolgen voor mensen

Mensen ervaren hittestress op verschillende manieren. Het kan leiden tot uitdroging, hitte-gerelateerde ziekten zoals hitte-uitputting en hitteberoertes, en het kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met chronische aandoeningen lopen een hoger risico.

Gevolgen voor de omgeving

Niet alleen mensen lijden onder hittestress; het heeft ook ernstige gevolgen voor het milieu. Hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging van groene ruimtes, verminderde luchtkwaliteit en schade aan ecosystemen. Daarnaast kan het de energievraag verhogen doordat mensen meer gebruikmaken van airconditioning, wat op zijn beurt weer leidt tot een hogere uitstoot van broeikasgassen.

Maatregelen

Om steden leefbaar te houden, zijn maatregelen tegen hittestress nodig. Eén van de meest effectieve maatregelen is het bevorderen van groene infrastructuur. Door meer bomen te planten en openbare ruimtes te vergroenen, kan de hitte worden verminderd. Bovendien biedt groen verkoeling, verbetert het de luchtkwaliteit en draagt het bij aan de biodiversiteit.

BK ingenieurs denkt mee

Bij BK Ingenieurs begrijpen we de urgentie van deze kwestie. Steeds meer opdrachtgevers benaderen ons voor advies. Hoewel we nog beperkt zijn in de mogelijkheden, staan we klaar om mee te denken en oplossingen te vinden die onze steden leefbaarder en veerkrachtiger maken. Onze expertise stelt ons in staat om richtlijnen op te stellen en voorbeelden te bieden van groenvoorzieningen die kunnen helpen bij het verminderen van hittestress en het bevorderen van een gezondere, veerkrachtigere stedelijke omgeving.

Heb je een meedenkproject?

Voor meer informatie over hoe BK ingenieurs kan helpen bij het aanpakken van hittestress en andere klimaatgerelateerde uitdagingen, neem contact op met Mirna Clerx of Twan Geluk, bel 088 321 25 00 of neem contact op via de contactpagina.