HomeActueelJapanse Duizendknoop in je project? Knoop deze zaken in je oren!

Nieuws

10 februari 2022

Japanse Duizendknoop in je project? Knoop deze zaken in je oren!

Misschien ben je het al tegengekomen in projecten, misschien is het nog helemaal nieuw voor je: Japanse Duizendknoop. Wat is Japanse Duizendknoop, wat is ermee aan de hand en waarmee moet je rekening houden in je projecten?

Japanse Duizendknoop is een plant die in de negentiende eeuw uit Japan is overgekomen. Het is een invasieve exoot, dat wil zeggen dat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft en daardoor ongehinderd overal kan groeien. Eigenlijk gaat het om drie planten. Naast de bekendste, de Japanse, zijn er ook de Sachalinse en Boheemse Duizendknoop. Qua vorm en uiterlijk zijn deze planten verschillend, maar ze hebben dezelfde eigenschappen.

Welke problemen levert de plant op?

1 De plant heeft maar weinig ruimte nodig om te groeien. Door kleine gaatjes of wortelgangetjes kan hij zich al verplaatsen. Hij kan zelfs door trottoirtegels en funderingen heen groeien. Hij kan dus overal tevoorschijn komen.

2 Hij kan zich gemakkelijk verplaatsen en verspreiden. De worteltakjes groeien uit tot nieuwe planten, het is een echte woekeraar. Bij onzorgvuldig groenbeheer of door verplaatsing bij grondstromen kan hij zich makkelijk verspreiden naar elders. Ook groeit hij graag langs watergangen. Via de stroming van het water kan hij zich langs de oever eenvoudig verplaatsen.

3 De plant heeft in Europa geen natuurlijke vijanden. Er zijn geen schimmels, insecten die het voortplanten en verspreiden van de duizendknoop aanpakken. De plant heeft dus ideale groeiomstandigheden, je kunt hem dus overal tegenkomen.

Wet- en regelgeving

Qua wetgeving is er nog niet veel geregeld. De plant is niet opgenomen op de Unielijst van invasieve soorten. Dat gaat wel gebeuren in de toekomst. Per 1 januari 2022 is wel het besluit in werking getreden dat handel in (grond, besmet met (resten van)) Japanse Duizendknoop verbiedt, behalve de bestrijding ervan.

Vaststellen of de grond Japanse Duizendknoop bevat

Ook al is de grond analytisch schoon op basis van bijvoorbeeld een standaard AP04-keuring, als er Japanse Duizendknoop in zit, mag deze niet verplaatst worden. Het punt is dat met het blote oog niet te zien is of een partij grond geen Japanse Duizendknoop bevat. Als de wortels zijn vergaan, zijn de plantenresten niet van andere planten te onderscheiden. Laboratoria zijn hard aan het werk om analyses te ontwikkelen om de aanwezigheid van (onderdelen van) de plant te kunnen aantonen of uitsluiten middels een kiemtoets en DNA-analyse

Gemeentelijk beleid

Veel gemeenten hebben inmiddels wel lokaal beleid. Bijvoorbeeld gemeente Amsterdam heeft protocollen opgesteld over de aanpak en verwijdering van Japanse Duizendknoop bij ontgraven en verplaatsen van grond. Ook bij contractvorming zien we steeds vaker clausules over de Japanse Duizendknoop

Gemeentelijk beleid en contractvormen zijn dus zaken om rekening mee te houden in de planvorming.

Bestrijding

Hoe bestrijd je de plant nu? Er zijn vele experimenten, zoals met stoom, elektriciteit, biologische aanpak en injecteren. Een mogelijke aanpak die kostenbesparend kan zijn is de bovenlaag van de grond tot 35 centimeter af te graven en de onderlaag te behandelen. Welke je ook toepast, elke aanpak brengt kosten met zich mee. Een goed plan dus om hiermee rekening te houden in je project.

Risicoscan

Grondverwerving of turn-key-projecten? Maak Japanse Duizendknoop onderdeel van je risicoscan. Laat een inventarisatie uitvoeren om de risico’s, gevolgen, omvang en kosten in kaart te brengen en stem je besluitvorming daarop af.

Uitvoeringsfase?

Is jouw project al in de uitvoeringsfase? Maak Japanse Duizendknoop aandachtspunt bij directievoerders en toezichthouders. Let op je grondstromen en houd ook rekening met beheer en onderhoud in de gebruiksfase.

Tot je dienst!

BK ingenieurs kan een inventarisatie maken van de mogelijkheden in jouw specifieke project en een plan opstellen. Wat je ook doet, laat je bijstaan door een deskundige, stel je op de hoogte en wees er op tijd bij, zodat je tijdens de uitvoering niet tegen verrassingen aanloopt.

Bij BK ingenieurs gaan we ervan uit dat delen vermenigvuldigen is. Daarom informeren we je graag. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wil je weten wat de regelgeving voor jouw project betekent of voor je projectplannen? Neem contact op met onze specialist Linda Roskes. dat kan ook via de e-mail of bel haar op 088-321 27 69. Zij staat je graag te woord.

 

 

 

 


Dit project is geplaatst in het volgende dossier: