HomeActueelMichiel de Lugt: doen, durven, kunnen, genieten!

Nieuws

7 februari 2020

Michiel de Lugt: doen, durven, kunnen, genieten!

Zijn hele werkzame leven, al bijna 22 jaar, werkt Michiel de Lugt bij BK ingenieurs. Michiel werkt nu als applicatiebeheerder AFAS Profit. Hij is 43 jaar, echtgenoot, vader van twee kinderen, enthousiast acteur en achter de schermen actief voor de lokale scouting. Zijn werk en hijzelf zijn meegegroeid met BK ingenieurs.

In het land der blinden is éénoog koning

“Tijdens mijn studie Energietechniek aan de IJmond MTS kwam ik als stagiair binnen bij BK licht- en energiemanagement. Ed Beek was mijn begeleider. Toen ik afstudeerde vroeg Ed mij terug, mede omdat hij had gezien dat ik wel handig was met computers. Ik ging naast mijn werk als projectcoördinator het dagelijkse beheer van de ict vormgeven. Dat kon nog makkelijk met veertig man in dienst en een externe partij voor de automatisering. Als je net iets meer weet dan de rest, kom je een heel end. Zo ben ik in de ICT gerold.”

ICT geen bewuste keuze

Toen na enkele jaren BK licht- en energiemanagement ophield te bestaan, kon Michiels systeembeheer inmiddels niet meer gemist worden. Naast systeembeheer deed hij inmiddels ook applicatiebeheer van AFAS Profit, het pakket dat BK al in 2001 in gebruik had genomen. Tot in 2008 Bob van der Woude aangenomen werd, die meer verstand had van systeembeheer en die de dagelijkse zaken kon overnemen.

Applicatiebeheer wel bewuste keuze

Door de komst van Bob kon Michiel zich meer focussen op applicatiebeheer voor AFAS Profit. “Ik vind het een mooi softwarepakket waar je veel uit kunt halen. Het bedrijf AFAS vind ik ook heel bijzonder. Ik kan veel van ze leren; hoe zij dingen aanpakken en eigenzinnig zijn. Daar Profit-eer ik dan weer van. Met de applicatie vertaal ik bedrijfsprocessen naar geautomatiseerde processen. Ik maak het werk voor anderen makkelijker, beter, efficiënter en ik leer (nieuwe) collega’s om te gaan met de software in combinatie met onze bedrijfsprocessen. En ja, BK ingenieurs ontwikkelt door, Profit ontwikkelt door, dus eigenlijk ben ik nooit klaar met de inrichting van de software.”

‘Ik was vroeger heel verlegen‘

Voor de variatie heeft Michiel gerust nog wel neventaken als mobiele telefonie en het beheer van Skype-omgeving. Of hij ondersteunt de helpdesk indien nodig. Maar ook in de organisatie van bedrijfsevenementen en -feesten komt Michiel uit de verf, zowel achter de schermen als in de spotlight als acteur of als bijvoorbeeld speecher bij bijvoorbeeld jubilea in de organisatie. “Dat heb ik echt moeten leren in de praktijk. Ik was vroeger als kind heel verlegen, ik durfde niet eens de telefoon op te nemen. Maar bij BK ingenieurs moest ik wel uit mijn comfortzone komen. Iedere medewerker bij BK ingenieurs werd vroeger ’s winters ingeschakeld om cursus te geven. Ik dus ook. Ik ontdekte dat ik, als ik thuis was in de materie, best mensen instructie kon geven, een presentatie kon houden, voor grote groepen kon spreken en zelfs acteren. Door het gewoon te doen, bleek ik het te durven en te kunnen en nu kan ik er ook van genieten!”

Terugblik

“Onlangs hebben we het nieuwe declaratiesysteem opgeleverd. Deze functionaliteit zit wel standaard in het softwarepakket, maar moet wel zo ingericht worden dat het voor de eindgebruiker begrijpelijk en logisch is. Ik denk dat er wel een leuk product uitgekomen is dat een hoop werk bespaart.” Ook de onboardingsportal is gereed en goed ontvangen in de organisatie. “De portal is een webomgeving, gekoppeld aan ons intranet, waarin wij nieuwe collega’s laten kennismaken met de organisatie BK ingenieurs. Na een warm welkom ziet een nieuwe collega wie zijn mentor is. Hij krijgt inwerktaken met een tijdspad erbij. Bijvoorbeeld voor instructie over processen, veiligheidssystemen en bepaalde software. En vindt hier de nodige handleidingen en naslagwerken terug.”

Vooruit kijken

“We hebben altijd legio nieuwe plannen. Team ICT is een team met mensen die heel bevlogen en gedreven met hun eigen vakgebied bezig zijn en het beste voor de organisatie willen, maar waarin de structuur en samenhang soms mist. We zoeken nu een adviseur ICT die bij voorkeur samenhang en structuur aan kan brengen. De plannen bundelen, aansluiten bij het A3-plan van BK ingenieurs, het managementteam adviseren over de koers en ontwikkelingen in het vak. Iemand die bij voorkeur communicatief vaardig is en zich in anderen kan verplaatsen. Die in grotere lijnen kan denken en mensen bij elkaar kan brengen. Bij ICT werken specialisten. We hebben iemand nodig met een helikopterview.”

Vrijheid

Michiel de Lugt is bij BK ingenieurs gebleven, onder allerlei weersomstandigheden. “Natuurlijk ben ik gebleven omdat blijven gewoon het makkelijkst is, maar ook omdat ik het werk nog steeds uitdagend vind. Het feit dat het bedrijf verandert, zorgt er ook voor dat mijn werk blijft veranderen. Ik ervaar dat medewerkers een grote vrijheid hebben om hun eigen werk in te delen bij BK ingenieurs. Mijn eigen inbreng wordt belangrijk gevonden en gewaardeerd. Je kunt op je eigen manier iets betekenen voor anderen.”

Trots op BK ingenieurs

De sfeer bij BK ingenieurs vind ik leuk. Ik voel me thuis. Leuke collega’s heb je vast overal wel, maar deze club mensen zet zich enthousiast in om van BK ingenieurs een mooi bedrijf te maken. Waar klanten en medewerkers trots op zijn. Ik ben best trots op BK ingenieurs. Natuurlijk vind ik ook wel eens dingen stom. Maar uiteindelijk vind ik BK ingenieurs een bijzonder en mooi bedrijf dat zich in de markt al dertig jaar staande houdt.”

Ook interesse in werken bij BK ingenieurs? Onze vacatures vind je op www.werkenbijbkingenieurs.nl.