HomeActueelVermindering energieverbruik

Nieuws

27 oktober 2021

Vermindering energieverbruik

21 oktober 2021 | Van onze energiecoördinatoren

Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van vestiging Velserbroek hebben we een energiescan laten uitvoeren. Deze is ons aangeboden door Greenbizz, Omgevingsdienst IJmond, Gemeente Velsen en Provincie Noord-Holland.

Inzicht in huidig gebruik

De scan toonde ons huidige verbruik en ons verbruik ten opzichte van het landelijke branchegemiddelde. Het bleek dat we iets meer energie gebruiken dan gemiddeld; werk aan de winkel dus! Wel gebruiken we al fors minder gas dan gemiddeld. Uit de scan kwam ook een aantal maatregelen naar voren die we kunnen nemen om het verbruik te verlagen. We zijn hier direct mee aan de slag gegaan.

Zonnepanelen op het dak

Op het dak van ons kantoorpand in Velserbroek installeerden we 108 zonnepanelen van 340 WP waarvan we verwachten dat zij per jaar maar liefst 317.000 kWh opleveren. Daarmee zitten we qua energieverbruik direct onder het landelijk branchegemiddelde. Maar we zijn er nog niet.

Serverruimte minder koelen

Zoals veel bedrijven hebben wij een speciale serverruimte voor onze server waar alle pc’s op zijn aangesloten. Een server geeft veel warmte af en verbruikt veel energie. Om de server te beschermen moet je de ruimte koelen. Wij houden de temperatuur in balans met airco. En we weten allemaal dat een airco die constant aanstaat een echte energievreter is. Tot voor kort stond de airco afgesteld op 21 graden. We zijn nu stapsgewijs de temperatuur aan het verhogen. Daarbij houdt onze ICT-er goed in de gaten of dit een negatieve invloed heeft op de server. We koelen de ruimte momenteel tot 23 graden en het gaat nog steeds prima. Met elke graad dat we minder hoeven te koelen scheelt dat circa 200 kWh per jaar.

Nog een stapje verder … naar de Cloud

Vakteam ICT overweegt nu om de server te verhuizen naar de Cloud. Dat betekent geen energieverbruik meer door de server én geen airco meer die dag en nacht aanstaat. Dat gaat ons helemaal een forse besparing opleveren.

LED-verlichting

In het kantoorpand in Velserbroek hangen overal TL en PL-C (halogeen) lampen. Een advies uit de scan is om deze te vervangen door LED- verlichting. Dat is een flinke kostenpost. Maar het levert ook weer een forse besparing op van ruim 25.000 kWh per jaar. Dus hebben we voor het hele pand, ook het deel waar medewerkers van de Hartekamp Groep werken, offertes aangevraagd. Voor het vervangen van de lampen hebben we een subsidie van 20% aangevraagd bij Provincie Noord-Holland. We hopen binnenkort groen licht te krijgen.

Energiecoördinatoren

Al met al hebben de energiecoördinatoren van BK ingenieurs al heel wat energiebesparende maatregelen doorgevoerd. En ze stoppen voorlopig niet. De komende tijd gaan ze onderzoeken of in vestiging Zoetermeer het energieverbruik omlaag kan: wordt vervolgd dus!

Wil je meer weten over de duurzame initiatieven van BK ingenieurs? Rob Arisz staat je graag te woord.


Dit project is geplaatst in het volgende dossier: