HomeActueelOefenen met het DSO en de Omgevingswet

Nieuws

19 januari 2024

Oefenen met het DSO en de Omgevingswet

De Omgevingswet is ingegaan en vooral bij vakteam Bodem werken de adviseurs er uiteraard direct veel mee. De afgelopen maanden stonden in het teken van het voorbereiden op de wijzigingen die de wet meebracht.

Even wennen

Alle adviseurs moesten worden geïnformeerd en opgeleid om te leren hoe we onder de Omgevingswet moeten gaan onderzoeken, rapporteren en adviseren. Voor enkele oude rotten in ons team wel even een aardige omschakeling om termen als ‘geval van ernstige bodemverontreiniging’, ’tijdelijk uitplaatsen’ of ‘Wet bodembescherming’. En natuurlijk afscheid te moeten nemen van de ‘BUS-melding’.

Verwerken

De nieuwe regelgeving, toetsingen en mogelijkheden onder de Omgevingswet met daarnaast ook de nieuwe NEN-normen en diverse BRL’s moesten natuurlijk ook in de onze werkafspraken en sjablonen voor diverse soorten offertes en rapporten verwerkt worden. Ook het indienen van meldingen voor graven en saneren gaan tegenwoordig via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het is dan ook van groot van belang dat onze adviseurs precies weten waar, wat en hoe je het best de juiste melding kan doen. Daarnaast regelden we gelukkig bijtijds voor iedereen e-herkenning.

en… Live!

Nu de Omgevingswet en het DSO live zijn, zie je dat naast diverse vragen van opdrachtgevers, ook intern interessante casussen voorbijkomen. Ook daarvoor moeten we uitzoeken hoe we daar invulling aan moeten geven onder de nieuwe wetgeving. Met dit alles een zeer intensieve maar ook erg leuke periode waar we als BK ingenieurs samen onze schouders onder hebben gezet om de beste onderzoeken en adviezen te blijven geven.

 

Vragen over de Omgevingswet, het DSO of hoe het nu moet met jouw lopende project? Stel je vraag hier. Wij proberen zo snel mogelijk te reageren.

Daarnaast verzamelen wij alle vragen zodat we goed scherp hebben waar onze opdrachtgevers mogelijk tegenaan lopen. Ook horen we graag ervaringen met de nieuwe wet, zowel positief als negatief, waarvan we met elkaar kunnen leren.