HomeActueel‘Kansen in de bouw’ thema voorjaarseditie BK breed

Nieuws

5 maart 2020

‘Kansen in de bouw’ thema voorjaarseditie BK breed

Het kón niet op. Na de crisisjaren vertoonde de bouwproductie een constant stijgende lijn. De productie groeide zelfs harder dan de Nederlandse economie. De positieve berichten over goed gevulde orderportefeuilles en werkgelegenheid in de bouw volgden elkaar op. De problematiek rondom stikstof en PFAS bracht daar ineens verandering in. Net voor de zomer haalde de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Veel projecten konden niet doorgaan of liepen vertraging op. En sinds juli gelden tijdelijke regels voor de hoeveelheden PFAS in de grond. Ook dat zorgde voor vertraging bij veel projecten. Maar de bouw biedt ook volop kansen. Daarover kunt u lezen in het voorjaarsnummer van ons relatiemagazine BK breed: 

Kansen in de bouw

Trots laat Bert Zijl weten dat BK ingenieurs al dertig jaar bestaat. Juist door constant alert te zijn op veranderingen en daarop in te spelen kon BK ingenieurs zich ontwikkelen en uitgroeien van een klein bureau in Velsen tot een landelijk opererend bedrijf. In sommige opzichten verandert er niets. Woningbedrijf Velsen is al dertig jaar een vaste opdrachtgever. ‘Bodemonderzoek, bodemsanering, asbestinventarisatie, opleidingen, directievoering bij projecten, het kwam allemaal voorbij’, aldus Rob Bunink, projectleider nieuwbouw en renovatie bij Woningbedrijf Velsen.

Vernieuwing

Waar sommigen de toekomst van de bouw zorgelijk inschatten, is Ronald Huikeshoven, directievoorzitter bij gebiedsontwikkelaar AM, positief. “Belemmeringen? Die zijn er om weggenomen te worden en ons uit te dagen. Er gaan dingen gebeuren die we nu nog niet voor mogelijk houden. Als je ook maar een béétje gedreven bent, is dat een geweldig en bemoedigend vooruitzicht.” Ook benoemt hij de stappen die de afgelopen tijd zijn gezet. ‘Er is in korte tijd meer gebeurd dan we pakweg tien jaar geleden voor mogelijk hielden. De bouw heeft een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Maar we zijn er nog niet en moeten vérder.

Stikstofberekeningen

Ontwikkelingsmanager Jana Jayakkumaran van Amvest liet zich door de aangescherpte regels over de stikstof ook niet kisten. Hij zocht direct contact met Klaas Romijn en vertelde over zijn angst voor vertraging van twee projecten die juist in de startblokken stonden. ‘Beide aanvragen werden tegelijk opgepakt en met een spoedprocedure uitgevoerd, met een toetsing en een risico-analyse. Op basis hiervan kregen we een rapportage, die we konden gebruiken om de bouwvergunning in te dienen.’

Verder in dit nummer

In deze editie leest u waarom Gemeente Utrecht het raamcontract met BK ingenieurs/ Movares verlengt. Komt u erachter hoe vakteam bouw- & milieuadvies de omgevingsmonitoring vormgeeft  En ontdekt u hoe twee achtstegroepers het voor elkaar kregen zich in één dag populairder te maken dan de directie van BK ingenieurs.

Ontdek meer in ons BK breed magazine >>>

Na het lezen van ons magazine meer weten over een specifiek onderwerp of over onze dienstverlening? Of heb je interesse in werken bij BK ingenieurs? Neem vooral contact met ons op.

Hartelijke groet,
BK ingenieurs