HomeActueel‘Het echte werk moeten we natuurlijk zelf doen. En dat willen we ook.’

Nieuws

8 november 2022

‘Het echte werk moeten we natuurlijk zelf doen. En dat willen we ook.’

Certificeringsbegeleiding bij aannemersbedrijf De Wilde Infra en Cultuurtechniek in Vijfhuizen

BK ingenieurs voerde partijkeuringen en bodemonderzoeken uit en verzorgde al trainingen voor De Wilde Infra en Cultuurtechniek toen Auke de Leeuw, nu directeur, in 1998 bij De Wilde aan het werk ging. Auke ervaart het werk van BK ingenieurs als degelijk en vakkundig.

Certificeringsbegeleiding door BK ingenieurs

ISO9001 en VCA was al geregeld bij De Wilde, Auke had het jarenlang zelf in zijn beheer en dat ging prima. Vanaf 2003 werd De Wilde van verhuurbedrijf steeds meer hoofdaannemer en ontstond de wens om de BRL7000 voor het uitvoeren van bodemsanering te behalen. “Alles zelf doen is goed, maar wel heel veel.” aldus Auke. “En door steeds het wiel zelf uit te vinden, ga je ook dingen missen. We vroegen twee bedrijven, waaronder BK ingenieurs, om ons te helpen. De keuze viel toen niet op Richard Veldman/BK ingenieurs. Maar toen de opvolgingsaudits in beeld kwamen, moesten we op dat besluit terugkomen. We hadden toch Richard nodig die de materie goed doorgrondt, die ook naar de langere termijn kijkt. Dat is de kwaliteit van Richard en en dat is ook mijn ervaring met BK ingenieurs.”

Sparringpartner

“Het echte werk moeten we natuurlijk zelf doen. En dat willen we ook. Een externe begeleider heeft als voordeel dat je een kritische sparringpartner hebt die geen deel uitmaakt van de organisatie. Iemand die geen verantwoordelijkheden draagt, maar gewoon van buitenaf ernaar kan kijken, mee kan denken. Als Richard hier op kantoor is, hebben we het over wat er in de afgelopen weken gebeurd is en komen alle certificeringsaspecten vanzelf aan bod.” Inmiddels heeft De Wilde zes certificeringen lopen, die BK ingenieurs begeleidt.

Persoonlijk

“Bij mij past het wel heel goed als ik gewoon mijzelf kan zijn. Bij hoe ik in elkaar zit, in het leven sta. Ik ben gewoon Auke. Ik deel de dingen zoals ze zijn. Richard stapt met me mee en als hij vindt dat ik iets niet slim doe, zegt hij het ook gewoon. Als kleiner bedrijf heb je er behoefte aan dat iemand je niet naar de mond praat maar kritisch is, het grote plaatje in de gaten houdt. Breder kan kijken. En waar Richard vanuit zijn certificeringsbril streeft naar perfectie, houdt de dagelijkse realiteit ons met beide voeten op de grond.”

Invloed

Auke is bewust bestuurslid geworden van branchevereniging Cumela om invloed uit te kunnen oefenen om als bedrijf en groen-, grond en infrasector overeind te kunnen blijven. “Het lijkt wel of we als maatschappij, als medewerkers, als ondernemers geen fouten meer mogen maken. We proberen ons steeds meer in te dekken van tevoren, daar slaan we enorm in door. Ik zie dat echt als een probleem. Het neemt in alle lagen van de organisatie een stuk werkplezier weg. Terwijl we juist iedereen nodig hebben, ook de mensen die met de handen werken. En daarnaast ontstaat er een schijnwerkelijkheid waarin de echte uitdagingen buiten beeld raken.”

De nabije toekomst

Hoe zie je de ontwikkelingen in de nabije toekomst? “Er blijven natuurlijk certificeringen bijkomen. Maar, en dat is ook wat ik bij Cumela bepleit, laten we toch vooral eerst gebruikmaken van bestaande certificeringen. Bijvoorbeeld de Governance code voor veiligheid in de bouw, terwijl je al VCA hebt. Ik snap waar het vandaan komt, ik sta er ook wel achter, maar het is volgens mij een gemiste kans dat in de VCA het veiligheidsgedrag niet goed uit de verf komt. Uit nood wordt dan de Safety Culture Ladder geboren, maar ik zou willen dat de veiligheidsladder geïntegreerd werd in de VCA en dat we bijvoorbeeld ook eens echt serieus gebruikmaken van de V&G-plannen.”

Veiligvakwerk App

Samen met collega Esther Bezemer is Auke een warme pleitbezorger van de Veilig Vakwerk app. Een initiatief vanuit de Cumela om juist heel praktisch invulling te geven aan allerlei VCA-verplichtingen die vaak blijven liggen. “Zeg maar het papierwerk. Dit is een mooi voorbeeld van niet alleen ergens commentaar op hebben, maar ook meewerken aan een verbetering”.

Over De Wilde

De Wilde Infra- & Cultuurtechniek is een modern, efficiënt en financieel gezond aannemingsbedrijf met een historie van meer dan vijftig jaar. De specialisatie van het familiebedrijf in Vijfhuizen ligt op infratechniek, cultuurtechniek, bodemsanering en sloopwerk. De onderneming heeft een BRL9335-gecertificeerde grondbank. Ook verhuren zij moderne en professionele machines mét vakkundige medewerkers. Het werkgebied van De Wilde beslaat van Den Helder tot Den Haag en van de kust tot aan Utrecht. De Wilde is betrouwbaar, degelijk en vakkundig. Hun maatschappelijke verantwoordelijkheid geven zij vorm met zorg voor de eigen medewerkers, de toekomst en het milieu.

Meer weten over certificeringsbegeleiding bij BK ingenieurs? Neem contact op met Ilona Bondrager en vraag direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.