Veiligheidsladder trede 3 vanaf 1 juli 2026 verplicht bij inschrijving aanbesteding
Opdrachtgevers die actief zijn in bouw, weg-, water-, spoorinfra en installatietechniek, en die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, nemen sinds 1 januari 2022 veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Die gezamenlijke afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd en wordt in de praktijk vormgegeven door de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder die wordt beheerd door de NEN. Vanaf 1 juli 2026 is een organisatie die inschrijft op aanbestedingen van deze opdrachtgevers, verplicht om te voldoen aan de veiligheidsladder ofwel de Safety Culture Ladder trede 3.
Wat is de Safety Culture Ladder oftewel veiligheidsladder?
De veiligheidsladder is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in de organisatie te meten. Het wil bedrijven én hun leveranciers (onderaannemers, ZZP-ers et cetera) stimuleren om veilig en gezond te werken. Het heeft als doel de intrinsieke motivatie van de medewerkers om veilig te werken en handelen te vergroten en stimuleren.
Waarom certificeren voor de veiligheidsladder?
Voor uw organisatie kan er meerwaarde in zitten om alvast nu op deze eis in te haken en te kiezen voor certificering voor de veiligheidsladder of Safety Culture Ladder trede 3. Commercieel gezien loopt uw organisatie dan voor op andere spelers in de markt. Dit kan bevorderend zijn voor de gunningsfactor van opdrachten.
Hoe werkt de veiligheidsladder?
De veiligheidsladder kent vijf treden. Elke trede vertegenwoordigt een ontwikkelingsfase waarin een organisatie zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn bevindt. Via deze link leest u een omschrijving van de treden.
Varianten
De veiligheidsladder kent vier verschillende varianten: SCL Original certificaat, SCL-certificaat, SCL Light statement en Approved Self Assessment. Meer informatie over deze producten leest u via deze link.
Welke variant bij uw organisatie past, hangt af van wat de impact is van de werkzaamheden en wat de contractwaarde is. Dat staat beschreven in de risicomatrix op deze pagina.
Stappenplan
Voor de implementatie van de ladder bestaat een stappenplan. BK ingenieurs helpt met de begeleiding van A tot Z, te starten met een nulmeting via de webtool van de veiligheidsladder. De nulmeting wordt gedaan in alle lagen van de organisatie, zodat er een gedegen beeld ontstaat van de stand van zaken. Wat is nu de bedrijfscultuur voor veiligheid, wat hebben we met elkaar afgesproken en wat vindt men daarvan. De uitkomsten van de nulmeting werken we uit in een GAP-analyse en actieplan zodat uw organisatie met hulp van BK ingenieurs aan de slag kan met behalen van de bedrijfsdoelstellingen voor veiligheid en het behalen van een statement of certificaat.
Meer info
Meer informatie over de Safety Culture Ladder vindt u op onderstaande websites:
https://safetycultureladder.com/nl/de-veiligheidsladder/
https://www.nen.nl/certificatie-en-keurmerken-veiligheidsladder-safety-culture-ladder
https://www.veiligheidsladder.org/nl/hoe-certificeren/documenten/
Vragen
Hebt u vragen of opmerkingen over dit onderwerp of begeleiding bij certificering door BK ingenieurs in het algemeen? Neem gerust contact op met Ilona Bondrager via e-mail of bel haar zakelijk op 088 321 27 18.