HomeActueelPeter Bartels, bevlogen bodemadviseur

Nieuws

19 september 2023

Peter Bartels, bevlogen bodemadviseur

Hij is pro-actief, betrokken, intelligent en verantwoordelijk. Toont eigenaarschap en heeft laten zien dat hij uitdagend werk inhoudelijk en organisatorisch aankan. Hij heet Peter Bartels. Maar…

Wie is Peter Bartels?

“Hoi, ik ben Peter. Ik kom uit een katholiek dorp in Brabant. Om dan Aardwetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit Utrecht was best een stap. Eenmaal afgestudeerd als hydroloog, bracht geldgebrek mij in beweging om vergunningverlener te worden bij de Omgevingsdienst. Een vast contract was daar niet mogelijk, dus het werd tijd voor iets anders. Vanuit mijn toenmalige woonplaats Zeist was er veel keuze qua werkplek. Uit de vijver van ingenieursbureaus koos ik toen voor BK ingenieurs in Velserbroek. Daar kon ik niet terecht, maar wel kon kon ik het bodemteam in Udenhout komen versterken.”

Wat geeft jou werkplezier?

“BK ingenieurs is een fantastisch bedrijf. Ik krijg veel kansen, die ik ook grijp. Hier ben ik ben goed op mijn plek. Ik kan doen wat ik kan en ik merk dat dat ook gezien wordt. Op onze prettige vestiging in Tilburg werken we voor fijne klanten. Iedereen maakt tijd vrij voor elkaar, we leren van elkaar. Junior en mentor krijgen daarom voorrang op een kantoorwerkplek. Zelf ben ik nu ook mentor voor nieuwe medewerkers. Het is belangrijk dat junioren altijd bij iemand terecht kunnen. In het team kunnen we blind op elkaar vertrouwen. Dat maakt BK ingenieurs een fijn bedrijf.”

Wat is je missie?

“Mijn droom is mijzelf zo veel mogelijk inzetten voor mijn medemens en de maatschappij, waar ik kan. Mijn katholieke opvoeding heeft daar zeker een rol in gespeeld. Er zijn voor elkaar, naastenliefde en goed voorbeeld doet goed volgen zijn hier waarden in. Dat illustreert wie ik ben. Bij alles wat ik doe check ik of ik het om de juiste reden doe. Zo ben ik in mijn vrije tijd leiding bij de scouting in Dongen voor mensen met een verstandelijke beperking en ben ik voorzitter van popkoor Voluum in Den Bosch waar ik iedere week zing. Daarnaast ben ik een weekend per maand gastheer in bezinnings- en conferentieoord Emmaus in Helvoirt. Dat is een non-profitorganisatie waar mensen van alle gezindten bijeen kunnen komen, bijvoorbeeld voor een retraite. Hier heeft BK ingenieurs ook een rol in gespeeld, aangezien dit werk van mij verlangt dat ik flexibel inzetbaar ben. Dit geeft me het vertrouwen dat ik moet doorgaan zoals ik aan het doen ben.”

Heb jij BK ingenieurs veranderd?

“Ja, ik denk van wel. Ik heb het bedrijf veranderd zoals iedereen het kan, door langzaam meer naar de voorgrond te kruipen. Wanneer je meer op de voorgrond komt, gaan anderen je vanzelf zien en gaat je mening en werkwijze meer meetellen. Een voorbeeld hiervan is de klantvraag naar doorlatendheidsonderzoek die kwam toen ik een jaar bij BK ingenieurs werkte. Ik ben me vanuit mijn achtergrond als hydroloog hiermee gaan bemoeien en heb dit naar me toe getrokken. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat we afgelopen jaar een aardvark infiltrometer hebben aangeschaft om nauwkeuriger onderzoek te doen. Dat is geen varken, maar een apparaat waarmee in het veld de doorlatendheid van de bodem gemeten kan worden (zie foto, red). Inmiddels weten de collega’s mij voor hydrologie goed te vinden.

Ook toen BK ingenieurs kansen zag om het Enexis-contract op te pakken, leek me dit wel interessant. Voorheen ging de correspondentie met de klant via een mailbox. Toen het raamcontract op de markt kwam was één van de eisen vanuit de opdrachtgever was dat er gewerkt zou worden vanuit een klantportaal. Vanuit mijn eerdere projectervaring met Enexis had ik al kennis van het proces. Dat maakte het logisch dat ik eerste aanspreekpunt zou worden en me zou ontwikkelen tot accountmanager voor deze klant. Ik geloof dat iedereen bij BK ingenieurs op een dergelijke manier zichzelf kan uitdagen. Iedereen is bij BK ingenieurs zijn eigen projectleider. Je kunt gewoon taken en verantwoordelijkheden naar je toe trekken die je aanspreken, waar je goed in bent, die bij je passen en waar je van kunt groeien.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Veel in mijn groeitraject heb ik geleerd van de senioren op mijn vestiging, waarmee ik een goede klik heb en had. Zij namen mij net genoeg aan de hand en gaven tegelijkertijd veel ruimte voor verantwoordelijkheid. Ook heb ik veel geleerd van de veldwerkers: in nabesprekingen van het veldwerk leerde ik veel over de werkwijze in het veld, het nut van de juiste instructies en de innige samenwerking tussen de veldwerker en de adviseur.”

Vijf tot tien jaar gaf je jezelf bij aanvang van deze baan. Waarom was dat?

“Ik heb aardwetenschappen gestudeerd. Ik ben hydroloog én ik heb aanvullend een docentenopleiding gevolgd. Daar doe ik nu allemaal niets mee. Ik zit goed op mijn plek bij BK ingenieurs, maar ik heb ook kennis om aan de gang te gaan binnen de hydrologie, klimaatadaptatie of om voor de klas te gaan staan op het gebied van milieu of geografie. Als er straks een schitterende vacature voor zo’n functie komt, zal ik wel reageren. Niets is voor eeuwig. Maar voor nu zit ik goed op mijn plek en kan ik nog leren en groeien in mijn baan.”

 

 

Ook bodemadviseur worden bij BK ingenieurs?

Wil je ook meemaken wat Peter meemaakt en al jouw kwaliteiten benutten in het bodemwerk? Solliciteer dan op één van de vacatures op werkenbijbkingenieurs.nl en kom sfeer proeven! Eerst meer weten? Neem contact op via de mail of bel 088 321 25 00.