HomeProjectenBodemonderzoek en saneringsbegeleiding: raamcontract met Synfra

Project

Midden- en Noordoost-Brabant en Overijssel West

Bodemonderzoek en saneringsbegeleiding: raamcontract met Synfra

Landelijk projectteam voert op aanvraag bodemonderzoeken uit

LocatieMidden- en Noordoost-Brabant en Overijssel West

OpdrachtgeverEnexis Netbeheer en Brabant Water NV

Periodemaart 2022 - 2026

Sinds 2022 voeren wij in het kader van een raamcontract bodemonderzoeken uit en begeleiden wij saneringen voor samenwerkingsverband Synfra. BK ingenieurs heeft het raamcontract het eerste jaar 2022-2023 naar tevredenheid ingevuld. De opdracht is daarom met drie jaar verlengd voor drie percelen. Na februari 2026 kan opdrachtgever vervolgens nog kiezen twee keer een verlenging van twee jaar.

Wat is Synfra?

Synfra is een samenwerkingsverband van Enexis, Brabant Water en Waterschap Midden Limburg voor ondergrondse infrastructuur. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud aan kabels en leidingen. In hun werkgebied voert BK ingenieurs in een landelijk projectteam op aanvraag bodemonderzoeken uit. Ons werkgebied behelst Midden- en Noordoost-Brabant en Overijssel West.

Voordelen raamcontract voor BK ingenieurs

Inschrijven op een dergelijke aanbesteding heeft voor BK ingenieurs voordelen. Zo’n groot raamcontract levert een constante stroom aan aanvragen op. Daardoor kunnen we onze nieuwe collega’s direct opleiden en we hebben constante stroom van veldwerk die redelijk flexibel ingepland kan worden.

Constante stroom aanvragen

Onze juniorcollega’s krijgen door de veelheid aan overzichtelijke projecten de kans om te oefenen met de volledige projectleiding van historisch onderzoek naar verkennend onderzoek, aanvullend onderzoek en sanering. Ook voor veldwerkers biedt het voordelen: zij leren de geleerde technieken toe te passen en overzicht te houden over het project. Wegens het kleinschalige karakter van elk project is het eenvoudig om het veldwerk in te plannen; onze veldwerkers kunnen deze klussen tussendoor doen. Ook voor onze milieukundig begeleiders levert de raamovereenkomst veelal kleinschalige klussen op.

Klantportaal

Ook heeft het raamcontract ertoe geleid dat we een functionerend klantenportaal hebben dat ook naar andere klanten kan worden uitgebreid. In het portaal dient de opdrachtgever aanvragen in. BK ingenieurs onderzoekt welke adviesdiensten noodzakelijk zijn, gaat aan de slag en presenteert in het portaal de onderzoeksrapportages. Opdrachtgever en medewerker communiceren via dit portaal rechtstreeks met elkaar, wat wij als groot voordeel ervaren.

Projectteam

Het projectteam van BK ingenieurs voor Synfra bestaat in de uitvoering uit voornamelijk junior adviseurs, die door middel van deze kleinschalige projecten ervaring kunnen opdoen met projectleiderschap en inhoudelijk met het bodemonderzoek zelf. Vanuit BK ingenieurs sturen een projectleider en een accountmanager het hele team aan en onderhouden contact met de opdrachtgever. Samen met de adviseurs zorgen zij voor klantcontact, helder communiceren, goed uitvragen en de planning op orde houden.

Producten

Het gehele traject van onderzoek naar uitvoering omvat de volgende deelproducten.

  • Historisch vooronderzoek (HO), waarbij we voorgaande onderzoeken, activiteiten en andere potentiële bedreigingen beoordelen om te kijken of deze een verontreiniging op de locatie veroorzaakt kunnen hebben.
  • Verkennend onderzoek (VO). Als het HO niet uit kan sluiten dat de grond schoon is, moet er veldonderzoek uitgevoerd worden om de situatie ter plaatse na te gaan.
  • Eventueel aanvullend of nader onderzoek (NO), als het VO geen volledig beeld geeft.
  • Saneringsbegeleiding, bestaande uit het melden van de werkzaamheden met een BUS-melding of plan van aanpak, het begeleiden van de sanering door een milieukundig begeleider en het indienen van de evaluatie.

Uitdaging

De uitdaging voor de adviseurs zit erin de binnenkomende informatie bij de aanvraag goed te screenen op juistheid, volledigheid en mogelijk (voorgaande) bodembedreigende activiteiten voor de aangevraagde locatie. Meestal gaat een uitvraag over één huisaansluiting, ook komt het voor dat een hele straat (tracé) vervangen moet worden. Het opvolgend veldwerk voeren we uit volgens BRL SIKB2000 en strategie VED-HE-lijnvormig. Soms is al duidelijk of blijkt uit het historisch vooronderzoek dat een locatie vermoedelijk verontreinigd is. In dat geval voeren wij een BUS-melding ‘Tijdelijk Uitplaatsen’ uit. Onze opdrachtgever heeft geen saneringsdoelstelling; de uitkomende grond gaat na de werkzaamheden gewoon weer terug. Is de verontreiniging zodanig dat een BUS-melding niet volstaat, bijvoorbeeld als de grond verontreinigd is met VOCl of PCB, dan stellen wij een saneringsplan op. De aard van de werkzaamheden verandert niet.

Het raamcontract in getallen

In 2019 heeft BK ingenieurs voor Enexis en Brabant Water meer dan 900 aanvragen behandeld. In 2022 waren dat er 1.570. Tot 2026 verwachten wij volop in het werk te zitten voor Synfra. Aan de projecten werkten in 2022 in totaal twaalf projectleiders, tien veldwerkers, drie milieukundig begeleiders en veel ingehuurde krachten.

Heb je vragen over dit project of wil je meer weten over raamcontracten? Peter Bartels staat je graag te woord. Mail hem of bel 088 321 27 22.

Wil jij ook de interne opleiding volgen tot adviseur bodem? We hebben vacatures voor junioren voor de locaties Arnhem, Nieuwegein, Tilburg, Velserbroek en Zoetermeer. Doe er je voordeel mee!

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

Rozengracht, Zaandam, BK ingenieurs, risicodragend, projectmanagement, asbestinventarisatie, bodemonderzoek, archeologie, sanering, saneren, omgevingsmanagement, BLVC-plan, vergunningen, projectmanager,

Project

28 november 2023

Transformatie Rozengracht Zaandam aangenomen

Risicodragend aangenomen Midden in Zaandam, in een druk binnenstedelijk gebied, staat locatie…

Lees meer