Veldwerker Barry Does: eigenheid en veelzijdigheid
Wat hebben rock, metal, gamen, natuurfotografie en tamme ratten met elkaar gemeen? Ze komen allemaal samen in één persoon: Barry Does. Deze 31-jarige langstudeerder schrijft momenteel zijn afstudeeronderzoek voor zijn studie Toegepaste Biologie. Dit doet hij naast het werk-leertraject voor gecertificeerd veldwerker bij BK ingenieurs dat hij nu bijna helemaal doorlopen heeft. Aan het eind van de zomer hoopt hij zijn studie af te ronden.
Hobbelige aanloop
Na zijn mbo-opleiding diermanagement vervolgde Barry zijn studieloopbaan met de hbo-docentenopleiding dierverzorging en stapte na de propedeuse over op de opleiding Toegepaste Biologie. In zijn vierde studiejaar liep hij ruim een half jaar stage bij het RIVM, waar hij meewerkte aan de herontwikkeling van de TEEB stadtool, een tool waarin de waarde van ecosysteemdiensten en biodiversiteit erkend en vastgelegd wordt. Tijdens een bodemmodule van de studie Toegepaste Biologie maakte Barry kennis met verschillende bodemvakken, waaronder waterbodemonderzoek. En hoewel de normen in de praktijk andere handelingen voorschrijven, was Barry’s interesse gewekt.
Veldwerk bij BK ingenieurs: geen toeval
Toen het tijd werd voor een serieuze baan, kwam Barry via verschillende uitzendbureaus twee vacatures tegen, allebei voor veldwerker bij BK ingenieurs. “Aangezien ik graag buiten ben, houd van werken in de praktijk, geld moest verdienen en er bij BK ingenieurs doorgroeimogelijkheden zijn, was ik erg gemotiveerd om te starten.”
Veldwerk heel gevarieerd
“Je zou het misschien niet denken, maar het werk is heel gevarieerd. Je komt op veel plekken. Sommige mooi, sommige echt bijzonder. Daar zou je anders nooit komen of zelfs niet mógen komen. In IJmuiden in de onderzeeërbunker bijvoorbeeld, in een diamantboorslijperij of in de werken langs de bunkers van de Atlantikwal, cultureel erfgoed dus! Verder ontmoet ik veel interessante mensen. Mijn nieuwsgierigheid helpt wel mee om meer te leren. Ik ben er dol op om de geleerde theorie in de praktijk te brengen.”
Weinig hiërarchie bij BK ingenieurs
“Bij BK ingenieurs is het sociale van de BK-cultuur heel voelbaar. Je wordt gewaardeerd als mens, er is geen hiërarchie. Wel heeft iedereen zijn eigen expertise en verantwoordelijkheid. Dus ook de veldwerkers worden zéker serieus genomen. En het management is gewoon toegankelijk. Ze nemen altijd wel de tijd voor een gesprekje. Dat waardeer ik enorm.”
Assertiviteit
Natuurlijk moet je als veldwerker ook af en toe op je strepen staan. Dan wil een adviseur iets wat niet kan. “Dan moet je soms je verantwoordelijkheid benadrukken: eerst veilig werken én daarna goed werken leveren. In die volgorde. Als dat niet kan, dan moeten we iets anders verzinnen. Dat vind ik misschien nog wel het allerleukste van veldwerker zijn: gemotiveerd en met inzicht afwijken van de standaard, zonder in te boeten op de kwaliteit.”
Toekomst
Barry kijkt niet al te ver vooruit. Hij wil zich eerst richten op zijn afstuderen en zijn nog ontbrekende veldwerkcertificaat halen voor BRL1000, partijkeuringen. “Als mijn fysiek het toelaat wil ik dit werk nog wel enkele jaren blijven doen. Maar op de langere termijn zie ik kansen om aan te sluiten bij vakteam bouw- & milieuadvies als junior ecoloog. We zullen wel zien hoe het loopt. Ik hoop met mijn verhaal anderen te inspireren om ook veldwerker te worden. Er is nog wel plek voor een paar fijne collega’s!”
Wil jij ook wat Barry heeft? Solliciteren is eenvoudig via de site werkenbijbkingenieurs/vacatures. Of mail eigenwijs naar [email protected] en stuur een open sollicitatie.