‘Hoe kun je nou bodemwerk willen doen als je niet eens weet wat het is?’
Het overkwam Sara Fransen (1996) toen ze in de afrondende fase van haar studie aardwetenschappen kwam aan de Universiteit Utrecht. Detacheerders hielden schijnbaar de afstudeerdata in de gaten, want bij vlagen werd ze in haar studentenhuis gebombardeerd met verzoeken om te komen solliciteren. De detacheerders hadden het veel over bodemwerk en functies als bodemadviseur en eerlijk gezegd had Sara geen idee wat ze zich daarbij moest voorstellen.
Het duurde dan ook wel even voor ze toehapte en met een bureau in gesprek kwam. Haar afstudeerscriptie over de invloed van de oppervlaktetemperatuur van de Zuidelijke oceaan op de opname van CO2 had al haar aandacht nodig en na haar afstuderen kreeg ze de kans om drie maanden aan het thema verder te werken als onderzoeksassistent. Ook ging ze nog reizen en van de zomer genieten.
Toch op gesprek
Het eerste gesprek waar Sara mee instemde was bij BK ingenieurs. Het was een positief en verhelderend gesprek. Want niet alleen konden Niels en Jelle haar eindelijk vertellen wat een bodemadviseur is, ook kreeg Sara een prettig gevoel bij de sfeer in de organisatie. Laagdrempelig, weinig hiërarchie, niet al te serieus. Toch gaf Sara zich niet gelijk gewonnen. Ze ging ook op gesprek bij de overheid en bij een waterschap. Maar BK ingenieurs liet haar niet los. Ook hielp het dat ze via de detacheerder regelmatig signalen kreeg dat BK ingenieurs haar graag wilde hebben. Ze ging overstag. Leuke sfeer, op de fiets naar het werk en de optie om vier dagen in de week te werken.
Werk-privébalans
Die vier dagen in de week werken kwamen niet uit de lucht vallen. Een goede werk-privébalans is belangrijk voor Sara, die als tiener narcolepsie ontwikkelde en op haar twintigste, bij het begin van haar studie, de diagnose kreeg. Niet alleen wil ze werken om te leven en niet andersom, maar ze wil ook dingen ondernemen met haar familie en vrienden. In de sportschool alles eruit kunnen gooien met kickboxen, spinnen en bodypumpen. Regelmatig naar festivals gaan met (elektronische) muziek. Maar ook voldoende rust kunnen nemen. Medicatie voor overdag en ’s nachts helpt. En de stretcher zodat Sara op kantoor na de lunch een half uur kan rusten, was zo geregeld.
Bodemwerk: het werkende leven
Letterlijk het weekend voor ze bij BK ingenieurs aan de slag ging, verhuisde Sara van haar studentenhuis naar een fijne studio voor starters in Utrecht. Haar werkende leven ging beginnen. In het begin was het zeker niet makkelijk. Vooral om de hele dag binnen achter de computer te zitten. Alles aan het bodemvak was nieuw en bij alles had ze hulp nodig. Maar niet alleen de inhoud was nieuw: “Ik ben precies, nauwkeurig, open en onzeker. Ik keek erg tegen ervaren collega’s op. Hoe houden zij overzicht in hun werk, stellen ze prioriteiten? Wat ga je vertellen als de klant belt en je weet nog niks? Dat ben ik nu allemaal aan het leren.”
Anders dan op de uni
Bodemwerk is heel specifiek. Wat je leert moet je meteen toepassen. Heel anders dan op de uni, waar je elke paar weken een beoordelingsmoment hebt in de vorm van een toets of ingeleverd product. “Nu krijg ik feedback op mijn rapportage en moet ik zelf mijn eigen beoordelaar zijn. Dat is wennen. Maar ik ervaar dat er tijd voor mij is. Dat ik alles mag vragen.”
Meer verantwoordelijkheid
Ondertussen werkt Sara al negen maanden als bodemadviseur. “De ‘standaard’ onderzoekjes ken ik nu wel. Ik vind het leuk om te merken dat ik nu meer voor vol word aangezien en ook aan minder standaard onderzoek mag werken. Dat vind ik uitdagend en geeft me energie. Het geeft me het vertrouwen dat ik de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid aankan, zonder dat ze me laten zwemmen of me te veel op de huid zitten.”
Ambities voor ‘later’
Hoewel ze steeds bekwamer wordt, weet Sara nog niet of ze dit werk altijd wil blijven doen. “Vanuit mijn studie heb ik meer interessegebieden. Ik wil goed zijn voor de aarde en wil iets innovatiefs en opbouwends bereiken. Of teweeg brengen. Tijdens een stage raakte ik betrokken bij een onderzoek binnen de regeneratieve landbouw. Ik zou graag nog een keer onderzoek te doen op dat gebied. Liefst experimenteel. Maar nu nog niet. We zullen zien!”
Ook bodemwerk doen bij BK ingenieurs? Of wel bij BK ingenieurs werken, maar in een andere richting? Kan allebei! Kijk op onze vacaturepagina welke functies er open staan of stuur heel eigenwijs een open sollicitatie. Worden we ook heel blij van!