HomeActueelRob Arisz: ‘Nu ken ik meer collega’s dan ooit’

Nieuws

17 januari 2025

Rob Arisz: ‘Nu ken ik meer collega’s dan ooit’

Wie BK ingenieurs zegt, zegt Rob Arisz. Als medewerker van het eerste uur heeft Rob een bijzondere plek binnen het bedrijf. Hij is de enige die nooit heeft hoeven solliciteren: oprichter Bert Zijl plukte hem letterlijk van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. Rob, die inmiddels 35 jaar bij BK ingenieurs werkt, vertelt zijn verhaal. Vanuit zijn huidige rol als KAM-manager deelt hij niet alleen zijn ervaringen, maar ook zijn toekomstplannen en de lessen die hij onderweg leerde.

Start bij BK ingenieurs

Rob begon zijn carrière niet meteen bij BK ingenieurs. Toen hij van de MTS kwam, startte hij bij Rijkswaterstaat als weg- en waterbouwkundig tekenaar. Later werkte hij als bouwkundig tekenaar bij een architectenbureau. “Tot ik in 1989 Bert tegen het lijf liep op de Lange Nieuw. We kenden elkaar van de MTS, waar hij lesgaf. Hij ging met collega Ruud Beek, die ook een leraar van mij was, BK ingenieurs oprichten. Of ik voor hem kwam werken. Voor mij was de keuze eenvoudig: het was dichtbij huis, ik kreeg wat meer geld en ik kon goed met Bert en Ruud opschieten.”

Boven Bakkerij Beeksma

In januari 1990 was BK ingenieurs en feit. Bert, Ruud en Rob hielden kantoor boven Bakkerij Beeksma in IJmuiden. Rob was manusje-van-alles: hij deed het tekenwerk, haalde postzegels en zette rapportjes in ringbanden. “Alles ging nog met de hand. Computers waren er niet; bouwkundige bestekken tikten we zelf uit. Later was ik projectleider of opzichter bij een bouwplaats. Daar moest ik dan bij het heien ‘kalenderen’: het aantal slagen tellen voordat de heipaal dertig centimeter de grond in gaat om te controleren of de paal ‘op stuit’ stond. Het werk was heel divers.

Verhuizing en specialisatie

BK ingenieurs groeide snel, tijd voor een nieuw onderkomen. Bert kocht de voormalige jeugdsociëteit Asterix aan de Lariksstraat in IJmuiden, dat hij verbouwde tot kantoor. Er kwam een bedrijfscrèche bij voor de kinderen van de beide directeuren en van de medewerkers.

In 1993 werd de milieuwetgeving van kracht. Ruud sprong erop in door BK ingenieurs als één van de vijf opleiders in Nederland voor asbestopleidingen te certificeren. Een andere docent van de MTS, Jan de Boer, verzorgde de vijfdaagse theorie- en praktijkcursussen DTA (deskundig toezichthouder bij asbestsloop). Rob assisteerde hem. “Het was pionieren. We gingen met de studenten meteen in de praktijk aan de slag. Van onze eerste opdrachtgever Stichting Woningbedrijf Velsen mochten we de asbesthoudende garageboxen die zij verhuurden aan particulieren als praktijklocaties gebruiken. Dat was natuurlijk een grote win-win. Wij konden realistische praktijklessen aanbieden en het bespaarde hen een hoop saneringskosten”.

Schatgraven

Rob haalde zelf ook zijn DTA-diploma en later het DIA-certificaat, waarna hij zelf samen met een parttime collega inventarisaties uit kon voeren. “Asbest inventariseren is een soort ’schatzoeken’. Er zit mogelijk asbest in een gebouw. Je gaat op basis van je bouwkundige kennis en op basis van je ervaring het gebouw controleren op asbestverdacht materiaal. Je komt op plekken en in gebouwen waar je normaal nooit komt. En je hebt alles in je eigen hand: je maakt offerte, gaat onderzoek doen, maakt jouw rapport. Het is jouw werk. Asbest was op een gegeven moment echt ‘mijn winkeltje’.

Mandenmakerstraat

BK ingenieurs groeide ook in de Lariksstraat uit zijn jasje en verhuisde naar de Mandenmakerstraat, met crèche, waar Robs jongste zoon David ook een plekje kreeg. Rob werd teammanager van steeds meer collega’s en deed zelf de zwaardere inventarisatieklussen. Ook gaf hij DIA-cursussen. Op zaterdagen, als Rob extra werkte in drukke tijden, nam hij David nog wel eens mee, die dan lekker door het verder lege gebouw spookte.

Werkethos

In 2002 was het nieuwe pand aan de Zadelmakerstraat klaar, dat onder eigen regie gebouwd werd. Rob werkte lange dagen. “Mijn broer René begon om half zes. Conciërge Frans Zeilmaker kwam ook vroeg, net als collega Henk Hazeborg. Om zes uur deden we koffie en om zeven uur waren we aan de slag. Het was aanpoten. Ik at mijn broodje achter mijn bureau. Mijn werkdagen duurden altijd tien uur. Er waren wel eens drukke tijden dat je vier dagen in de week overwerkte en ook nog de zaterdag. Hierbij had ik het thuisfront wel mee natuurlijk. Ik heb nooit iets negatiefs gehoord, het is zeker ook dankzij mijn vrouw dat ik het zo kon doen. Dat scheelde een hoop extra stress.”

Vakteammanager en uitdagingen

Met de groei van het bedrijf nam Rob steeds meer verantwoordelijkheden op zich. Hij werd vakteammanager Asbest en gaf cursussen aan nieuwe medewerkers. “De werkdruk was hoog. Als vakteammanager kwamen de meeste problemen natuurlijk bij mij terecht. Je rekent op mensen, maar als ze ziek zijn of er zijn fouten gemaakt, moet jij het regelen. Toch deden we geen concessies aan de kwaliteit van het werk. Dat gaf voldoening.”

Verandering van rol

Na jaren als vakteammanager koos Rob voor een andere rol binnen BK ingenieurs. Hij werd KAM-manager, een functie waarbij hij zich richt op kwaliteit, arbo en milieu. “De werkdruk is nu veel minder hoog. Ik heb geen mensen onder me, dus geen aansturing van personeel meer. Ik geef nu gevraagd en ongevraagd advies en werk aan continue verbetering van ons kwaliteitsmanagementsysteem.”

Rob houdt zich ook bezig met de onboarding van nieuwe medewerkers en het opstellen van procedures. “Ik wil dat alles goed en duidelijk geregeld is, zodat de continuïteit van de werkprocessen gewaarborgd blijft. Nieuwe collega’s moeten zich welkom voelen, in een warm bad terecht komen. Daarom heb ik ‘feeling’ met de introductie en evalueer ik die met ze.”

Lessen en toekomst

“Op verjaardagen hoor ik soms dat mensen die net als ik richting hun pensioen gaan geen ambitie meer hebben. Dat geldt voor mij niet. Ik zie nog genoeg wat er verbeterd kan worden. BK ingenieurs wil ik zo achterlaten dat alles goed geregeld is.” Rob heeft besloten voorlopig nog niet met pensioen te gaan. “Mijn werk vind ik leuk en uitdagend. Er is nog zoveel te doen, ik wil mijn kennis en ervaring blijven inzetten.”

Jubileum en reflectie

Bij zijn 35-jarig jubileum werd Rob in het zonnetje gezet door Bert Zijl. “Bert hield een toespraak waarin de waardering voor de loyaliteit de boventoon voerde. En dit is zeker wederzijds. Het voelt bijzonder dat we na 35 jaar nog steeds samen werken. We hebben afgesproken dat we over vijf jaar samen uit de zaak stappen.”

Plezier in het werk

Voor Rob blijft het werk belangrijk. “Ik zie het als een sport om dingen beter en efficiënter te maken. Team Asbest was ooit ‘mijn kleine winkeltje’. Dit winkeltje is nu een supermarkt geworden waarin ik me richt op het verbeteren van interne processen en van de uniformiteit tussen de diverse vakteams. Het geeft voldoening om mijn kennis en ervaring in te brengen en zo bij te dragen aan een beter BK ingenieurs.”

 

Ook werken bij BK ingenieurs en onthaald worden door Rob? Er staan diverse vacatures open, doe er je voordeel mee. Ook voor stage kun je bij BK ingenieurs goed terecht op diverse vakgebieden. Schroom niet om te informeren naar de mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met Michelle Stoltenborg, telefoon 088-3212795