HomeActueelAsbesthoudende golfplatendaken op bedrijfspanden, stallen en loodsen

Nieuws

12 september 2023

Asbesthoudende golfplatendaken op bedrijfspanden, stallen en loodsen

In het nieuws komt het onderwerp asbesthoudende golfplatendaken of kortgezegd asbestdaken met enige regelmaat terug. In dit artikel leest u meer over de achtergrond van dit onderwerp en de wenselijke of wettelijke basis voor het vervangen van deze daken. 

Sinds 1 juli 1993 is het gebruik, verbruik, bewerken, verkopen en in opslag houden van asbest verboden. Dat betekent dat volgens de wet alleen daken vanaf 1 januari 1994 als asbestvrij worden beschouwd. Asbestdaken, vaak van vóór 1985, zijn nu minstens veertig jaar oud en vertonen geleidelijke slijtage. Deze daken verslechteren onder invloed van het weer langzaam maar zeker en leveren een bijdrage aan de achtergrondconcentratie van asbest in de lucht in Nederland. Die ligt nu tussen de 50 en 100 vezels per kuub. Vooral daken van varkensstallen verslechteren snel door ammoniak uit mest, waardoor asbestvezels makkelijker vrijkomen.

Hoge verzekeringspremies

In 2014 werd een wetsvoorstel ingediend dat verplichte verwijdering voorschreef van asbesthoudende golfplatendaken. Hoewel het wetsvoorstel later werd verworpen, vragen verzekeringen tegenwoordig vaak hoge premies voor panden met asbestdaken. Dat maakt vervangen soms aantrekkelijk.

Niet verplicht, wel gezond en verstandig

Hebt u een bedrijfspand of loods met een asbesthoudend golfplatendak? Dan raden wij u aan in actie te komen. Tijdig actie ondernemen kan niet alleen gezondheidsrisico’s verminderen, maar ook financiële en juridische problemen voorkomen. Onze inspecteurs zijn u graag van dienst met inventarisatie en advies over de toepassing van asbest in gebouwen en in grond. Kom in beweging en zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving!

Meer informatie of advies?

Voor meer informatie, een oriënterend gesprek, advies of een offerte neemt u contact op met Victor Borgemeester. Mail hem of bel 088 321 2500.