HomeProjectenAziëpark: directievoering en toezicht voor blauw/grijs/groen

Project

Haarlem

Aziëpark: directievoering en toezicht voor blauw/grijs/groen

Herinrichting wandelpark Haarlem

LocatieHaarlem

OpdrachtgeverGemeente Haarlem

Periodeoktober 2022 - eind 2024

Betrokken partijenHuijbens
Biesot
Rots Maatwerk

Op basis van eerdere prettige ervaringen met BK ingenieurs vroeg Gemeente Haarlem ons voor de directievoering en toezicht op project Aziëpark. Wat betekent dit?

Directie voeren namens opdrachtgever

Als directievoerder vertegenwoordigt BK ingenieurs Gemeente Haarlem in de uitvoeringsfase van dit project. Dat betekent dat de directievoerder nauwgezet in de gaten houdt of de projectorganisatie optimaal en volgens contract verloopt en dat de kosten binnen de perken blijven. Dat betekent ook dat de directievoerder alle betrokken partijen coördineert, zodat de werkzaamheden goed op elkaar zijn afgestemd. Een manier om dat te doen is door bouwvergaderingen te organiseren. Hij is contactpersoon voor de opdrachtgever en adviseert ook over meer- en minderwerk. Tijdens de oplevering zorgt de directievoerder ervoor dat de aannemer aantoonbaar zorgdraagt voor de onderhoudscontracten, garantiebepalingen en dergelijke.

Toezichthouder controleert kwaliteit werk

De toezichthouder op zijn beurt bewaakt de planning, kwaliteit, administratie en de veiligheid op de bouwplaats. Ook de contacten met de omgeving (omgevingsmanagement) kan tot de taken van een toezichthouder behoren. De toezichthouder verzorgt tijdens de uitvoeringsfase het dagelijkse toezicht op het werk. Belangrijk voor de toezichthouder is het contact met de uitvoerder van het project. Taken van de toezichthouder zijn onder andere het controleren van de kwaliteit van de werkzaamheden en het op de hoogte houden van de directievoerder over de voortgang. De toezichthouder bereidt bovendien de oplevering in zijn totaliteit voor.

Samenwerken in team

Mooi aan dit project is dat we werkten met één directievoerder en twee ervaren toezichthouders. Eén toezichthouder voor blauw/grijs en één voor groen. Dit heeft als voordeel dat ze korte lijnen konden hebben met de opdrachtgever, aannemer en onderaannemers en efficiënter konden werken.

Aziëpark: wat gebeurt er?

Tussen de Aziëweg, Spijkerboorweg, Briandlaan en Bernadottelaan in Haarlem staan vier nieuwe woontorens en een nieuw woonzorgcentrum. Ze staan in een mooi nieuw wandelpark: het Aziëpark. Het Aziëpark is een aantrekkelijk park geworden met als hoofdelement een watergang, die tussen de woontorens door loopt. In het ontwerp is rekening gehouden met verschillende gebruikers. Er is een waterelement voor kinderen. De voetbalkooi aan de oostzijde van het park is gehandhaafd en tijdens de werkzaamheden steeds beschikbaar gehouden voor de jeugd. De School aan het Spijkerboorpad heeft een nieuwe entree gekregen via het park en een uitgebreide fietsenstalling.

Een aantal bomen moest helaas wijken, deze zijn zo veel mogelijk vervangen door jonge bomen. Bij de belangrijkste entrees zijn vaste planten en gebogen hagen aangebracht. Door de aanleg van asfaltpaden en diverse bruggen over de watergang in het park is een verbeterde verbinding tussen Boerhaavewijk en Meerwijk ontstaan. De doorgaande paden zijn voorzien van nieuwe lichtmasten, wat de sociale veiligheid verbetert.

Huh?! Blauw/grijs/groen?

Handig om te weten: In de civiele techniek staat blauw voor zaken die met water en waterwegen te maken heeft, grijs voor infrastructurele zaken als bestratingen, kunstwerken en riool en groen voor groeninrichting.

Contact

Meer weten over dit project of bespreken wat BK ingenieurs voor u kan betekenen? Neem contact op met Emiel Webbe.

Foto’s met dank aan Paul Poels Fotografie

De expertise van BK ingenieurs in dit project: