Jaarsveld: waterbodemonderzoek voor Rijkswaterstaat
Samen werken aan natuurontwikkeling langs de Lek
Langs de Lek, in de uiterwaarden tussen Jaarsveld en Klaphek, liggen kansen voor natuurontwikkeling en een betere waterkwaliteit. Rijkswaterstaat, Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer werken samen aan een plan voor dit gebied. Met gerichte maatregelen verbeteren ze de leefomgeving van planten en dieren.
BK ingenieurs is bij de natuurontwikkeling betrokken binnen het raamcontract met Rijswaterstaat, als onderdeel van Combinatie Audeta Ingenieurs*. Wij voeren het voorbereidende (water)bodemonderzoeken uit in het gebied bij Jaarsveld. We combineren deskundigheid en ervaring in de voorbereiding met capaciteit, flexibiliteit en efficiëntie in de uitvoering.
Waarom dit project?
De uiterwaarden bieden ruimte voor herstel van riviernatuur. Rijkswaterstaat pakt dit project bij Jaarsveld aan binnen de Kaderrichtlijn Water. Tegelijk ziet Provincie Utrecht mogelijkheden voor versterking van het Natuurnetwerk Nederland, en Staatsbosbeheer sluit aan met doelen voor Natura 2000. Soorten die thuishoren in de Lek maar momenteel weinig voorkomen, krijgen hierdoor een beter leefgebied.
Wat gaan ze doen?
De uiterwaarden worden aantrekkelijker voor flora en fauna met de volgende maatregelen:
Getijdegeulen verbeteren en uitbreiden
Geulen zijn zijtakken van de rivier waar de natuur minder last heeft van scheepvaart. In de getijdegeul kunnen ondieptes, langzaam stromend water, sedimentatie en erosie terugkeren. Dat zorgt voor een gevarieerder landschap.
Natuurvriendelijke oevers aanleggen
In plaats van harde, stenen oevers maken we flauwe overgangen van land naar water. Zo ontstaat ruimte voor verschillende planten en dieren.
Beheer en inrichting van natuurzones verbeteren
Langs de dijk bekijken ze of beter beheer of herinrichting nodig is. Denk aan moerassen, natuurlijke graslanden en tichelputten, dat zijn oude kleiputten die waardevol zijn voor zowel natuur als cultuurhistorie.
Deze maatregelen zorgen voor meer biodiversiteit in amfibieën, insecten, vogels, vissen en zoogdieren. Ook ontstaat er meer variatie in plantensoorten. Ze kijken niet alleen naar de natuur, maar ook naar de samenhang met landschap, recreatie en cultuurhistorie. Zo maken ze de uiterwaarden aantrekkelijker voor mens én dier.
Maatregelen op een rij
- Natuurvriendelijke oevers
Ondiep, rustig water is belangrijk voor veel soorten. Met flauwe oevers herstellen we dit verloren leefgebied. - Rivierhout plaatsen
Dode bomen in het water vormen een schuilplaats en voedselbron. Ze brengen deze op een veilige manier terug in de rivier. - Geulen en strangen aanleggen of verbeteren
Ze graven bestaande geulen uit en verbinden ze beter met de rivier. Ook leggen ze nieuwe, ondiepe geulen aan. Dit verrijkt het landschap en biedt kansen voor natuur.
Planning
De verkenningsfase is in 2022 afgerond. Op dit moment werken Rijkswaterstaat, Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer samen aan de planuitwerking, in afstemming met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Gemeente Lopik. BK ingenieurs voert als onderdeel van Combinatie Audeta Ingenieurs momenteel het (water)bodemonderzoek uit binnen het raamcontract met Rijkswaterstaat.
Weetje
Combinatie Audeta Ingenieurs is een samenwerking van acht specialistische bureaus met landelijke dekking. De bureaus zijn georganiseerd in dezelfde zeven regio’s als Rijkswaterstaat. De naam ‘Audeta’ verwijst naar ‘eau d’état’ (Rijks-water-staat) en ‘audens’, Latijn voor ‘de moed om het aan te gaan’. Die gedeelde ambitie maakt de kracht van onze samenwerking. Op de website van Rijkswaterstaat kun je er meer over lezen.
Contact
Wil je meer weten over dit onderzoek of wat BK ingenieurs voor jouw project kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Dominique van Vree, specialist waterbodemonderzoek bij ons bureau.