Milieukundige begeleiding sanering conform BRL6002
Injectie met substraat voor natuurlijke afbraak
In april en mei 2020 heeft BK ingenieurs de milieukundige begeleiding verzorgd van een conventionele en in-situbodemsanering in Koudekerk aan den Rijn. We deden dit in opdracht van Stichting Bosatex. Dit is een organisatie die chemische wasserijen ontzorgt bij de sanering van de bodem. De sanering betreft grond- en grondwaterverontreiniging met VOCl (vluchtige chloorhoudende oplosmiddelen) die is ontstaan door activiteiten van een vormalige chemische wasserij op de locatie.
Twee manieren van saneren
De sanering bestond uit twee onderdelen. De eerste is de klassieke manier: het ontgraven van de kern van de verontreiniging. Dit is te zien op foto 1. De tweede is een in-situsanering, waarbij substraat is geïnjecteerd om natuurlijke afbraak te stimuleren. Dit proces is te zien op foto 2. De milieukundige begeleiding van dat laatste deel vindt plaats conform de BRL6002 ‘Milieukundige begeleiding van landbodemsanering met in-situmethoden en nazorg. In totaal is ongeveer 4.000 liter substraat in de bodem geïnjecteerd. Het substraat bestaat uit een emulsie van sojaolie, protamylasse (ingedikt aardappelvruchtwater), een emulgator en bacteriën.
Monitoren
Over anderhalf en drie jaar monitoren wij of natuurlijke afbraak inderdaad voldoende optreedt. We zijn dus nog zeker drie jaar bij het project betrokken.
Meer weten?
Hebt u vragen? Of wilt u meer weten over deze vorm van saneren? Niels Knotters, Sebastiaan Weijdema en Martin Hamers kunnen u nog meer vertellen.