HomeProjectenMilieukundige begeleiding sanering conform BRL6002

Project

Koudekerk aan den Rijn

Milieukundige begeleiding sanering conform BRL6002

Injectie met substraat voor natuurlijke afbraak

LocatieKoudekerk aan den Rijn

OpdrachtgeverStichting Bosatex

Periodeapril-mei 2020

In april en mei 2020 heeft BK ingenieurs de milieukundige begeleiding verzorgd van een conventionele en in-situbodemsanering in Koudekerk aan den Rijn. We deden dit in opdracht van Stichting Bosatex. Dit is een organisatie die chemische wasserijen ontzorgt bij de sanering van de bodem. De sanering betreft grond- en grondwaterverontreiniging met VOCl (vluchtige chloorhoudende oplosmiddelen) die is ontstaan door activiteiten van een vormalige chemische wasserij op de locatie.

Twee manieren van saneren

De sanering bestond uit twee onderdelen. De eerste is de klassieke manier: het ontgraven van de kern van de verontreiniging.  Dit is te zien op foto 1. De tweede is een in-situsanering, waarbij substraat is geïnjecteerd om natuurlijke afbraak te stimuleren. Dit proces is te zien op foto 2. De milieukundige begeleiding van dat laatste deel vindt plaats conform de BRL6002 ‘Milieukundige begeleiding van landbodemsanering met in-situmethoden en nazorg. In totaal is ongeveer 4.000 liter substraat in de bodem geïnjecteerd. Het substraat bestaat uit een emulsie van sojaolie, protamylasse (ingedikt aardappelvruchtwater), een emulgator en bacteriën.

Monitoren

Over anderhalf en drie jaar monitoren wij of natuurlijke afbraak inderdaad voldoende optreedt. We zijn dus nog zeker drie jaar bij het project betrokken.

Meer weten?

Hebt u vragen? Of wilt u meer weten over deze vorm van saneren? Dennis Heuveling en Martin Hamers kunnen u nog meer vertellen.

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

Project

24 september 2020

Kanjelzone Campus

In opdracht van B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur werkt BK ingenieurs aan de…

Lees meer