HomeProjectenGraafwerk op een hotspot

Project

Overhoeks Amsterdam

Graafwerk op een hotspot

LocatieOverhoeks Amsterdam

OpdrachtgeverLingotto

Periode2013 - heden

Voorheen Toren Overhoeks, het markante voormalige Shellgebouw in Amsterdam-Noord, wordt nieuw en hip. In A’DAM Toren komen flexwerkplekken, creatieve broedplaatsen en vooral hotspots om te eten, slapen en dansen: ’25 uur per dag, 8 dagen per week’.

Op het terrein ontwikkelt Lingotto, samen met Sander Groet, Hans Brouwer en Duncan Stutterheim, onder andere een multifunctionele ondergrondse ruimte en een parkeergarage. BK doet hier de advisering en begeleiding van het grondwerk.

Esther Lelyveld, projectontwikkelaar bij Lingotto en senior adviseur Monique van Alphen van BK steken de koppen bij elkaar in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam Overamstel. Op het kantoor van de projectontwikkelaar wordt de voortgang besproken van het werk, hemelsbreed zo’n vier kilometer verderop. “Wij hebben BK ingeschakeld in overleg met de gemeente, die grondeigenaar is en de grond in erfpacht uitgeeft”, vertelt Lelyveld. “Shell is tien jaar geleden begonnen met de sanering van het terrein en daar was BK al bij betrokken. Zij kennen dus de historie en de relevante contacten bij de gemeente. Het lag voor de hand dat wij BK nu ook de opdracht voor bodemonderzoek, voorbereiding en begeleiding van de sanering zouden geven.”

“Het project is een soort zwaan-kleefaan”, lacht Monique van Alphen. “Na het bodemonderzoek en het uitvoeringsplan kregen wij te maken met de aanvraag van bemalingsvergunningen en dergelijke. Er ligt namelijk nog een grote waterplas op het terrein, waar oorspronkelijk een andere parkeergarage zou komen. Door de crisis zijn de oorspronkelijk ontwerpplannen aangepast en gefaseerd. De gemeente wil die plas, die we voor het gemak nog steeds de Scheg noemen, omdat die garage zo zou gaan heten, nu dempen. Daar moeten wij dus eerst voor gaan bemalen. Dat water moet elders worden geloosd, waar ook weer een vergunning voor nodig is, en zo komt er steeds meer bij.”

Logistieke puzzel

De verontreiniging van de grond bleek na het bodemonderzoek enigszins mee te vallen. Daarbij is de verontreiniging ’immobiel’: het verspreidt zich niet. Dat betekent dat er pas gesaneerd hoeft te worden wanneer er wordt uitgegraven. “Wij geven straks sturing aan de uitvoerende aannemer, zodat de ontgraving milieutechnisch goed gebeurt”, legt Van Alphen uit. “Dat wordt nog een logistieke puzzel. Omdat het terrein al eerder gesaneerd is, moet er steeds in de gaten gehouden worden waar welke partij grond ligt. Daar komt bij dat er op deze locatie heel weinig ruimte is voor een depot. De gemeente kent de depotruimte toe en wil vooraf zo exact mogelijk weten wanneer we partijen tijdelijk willen opslaan voor keuring. Dat betekent dat we alles zo goed mogelijk moeten plannen en voorbereiden.”

Proces centraal

De graafwerkzaamheden beginnen naar verwachting half november 2014. De aannemer is nog volop bezig met het inrichten van een plan, waarbij BK een adviserende rol vervult. Tijdens de bouw zal er vrijwel continu een milieukundig begeleider aanwezig zijn. Achteraf, zo medio 2015, verzorgt BK nog de benodigde evaluatie voor het bevoegd gezag. “Het leuke aan dit soort projecten vind ik dat het proces centraal staat” zegt Monique van Alphen. “Dat komt doordat er zo veel verschillende partijen bij betrokken zijn en iedereen zijn eigen planning heeft.” Idealiter krijgen BK en Lingotto niet al te veel met elkaar te maken. Esther Lelyveld: “Qua planning wordt de ontgraving van de onderbouw van het Groot Lab nog even spannend. Dat is tamelijk complex, doordat de fundering uit houten palen bestaat en er een restverontreiniging met minerale olie in de grond zit. Daar is wel de nodige flexibiliteit voor nodig. Maar ik heb het idee dat we daarvoor bij BK wel aan het juiste adres zijn.”

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Dit project is geplaatst in het volgende dossier:

Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

Project

2 februari 2015

Sloop kassencomplex

Wat begon als ‘slechts’ een stukje sloopvoorbereiding en begeleiding voor de sloop van een…

Lees meer