Bodemsanering op terrein oude leerfabriek KVL
Ondernemen, wonen en leren op hippe hotspot
BK ingenieurs begeleidt de bodemsaneringswerkzaamheden, die worden uitgevoerd door Reyrink Aannemersbedrijf BV. Gemeente Oisterwijk is sinds enkele jaren, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, bezig met de herinrichting van de KVL, een historisch stuk terrein nabij het station.
Vanaf 1916 tot 2000 was aan de Oisterwijkse Almijstraat ‘Koninklijke Verenigde Leder’ in bedrijf. Het was ooit de grootste leerfabriek van Europa. In 2009 zijn de gemeente en de provincie eigenaren van de gebouwen geworden. Zij hebben samen mooie plannen gemaakt voor het terrein dat nu rijksmonument is. Onder de naam ‘Leerfabriek KVL’ en met als thema ‘Ambachtsplaats voor creativiTIJD’ zijn het voormalige hoofdgebouw en de brandweergarage omgetoverd in bruisende plekken waar van alles gebeurt. Zoals een banketbakkerij van patissier Robèrt van Beckhoven -bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt-, dans -en fotostudio’s en een theaterzaal.
De volgende fase is in volle gang. Op het terrein maken gesloopte bedrijfspanden plaats voor 330 woningen. Voor met de bouw van deze woningen kan worden begonnen, moet eerst de bodem gesaneerd worden. De grond en het grondwater zijn verontreinigd geraakt in de 84 jaar dat de leerfabriek in productie was. De grond is verontreinigd met chroom (chemisch looien), arseen, lood, zink, PAK, asbesthoudende materialen en brandstofproducten.
Werkzaamheden
Namens BK ingenieurs zijn senior adviseur Carlo Heuveling als projectleider en milieukundig begeleider Patrick de Graaf nauw betrokken bij de saneringswerkzaamheden op de KVL. In totaal is 80.000 kubieke meter grond afgegraven en verwijderd. Deze is vervangen door schone grond. Dit staat gelijk aan 3500 vrachtwagens of ruim één miljoen kruiwagens. Het is een functiegerichte sanering, waarbij het in de meeste gevallen gaat om de leeflaag. Dat is de laag tot één meter diepte. Maar op sommige plekken is de verontreiniging tot in het grondwater doorgedrongen. Heuveling: ‘De mate van sanering hangt af van de functie die de toekomstige en bestaande bebouwing krijgt. Op de ene plek komen woningen met tuinen, op een andere plaats bedrijfjes of er is sprake van industrieel erfgoed.’
De bodemsaneringswerkzaamheden zijn in augustus 2015 gestart. De passieve sanering loopt door tot in 2019.
BK ingenieurs verzorgt naast het plan van aanpak de milieukundige processturing, de milieukundige verificatie met behulp van de (h)XRF-meter en stelt de evaluatierapporten op.