HomeProjectenAchtergrondwaardeonderzoek PFAS gemeente Utrecht

Project

Gemeente Utrecht

Achtergrondwaardeonderzoek PFAS gemeente Utrecht

BK ingenieurs brengt kwaliteit gemeentegrond in kaart

LocatieGemeente Utrecht

OpdrachtgeverGemeente Utrecht

Periode14 oktober - 22 november 2019

Gemeente Utrecht wilde graag weten welke gehalten aan PFAS er binnen de gemeente in de bodem aanwezig zijn. Zij wil de PFAS-stofgroep toevoegen aan de bodemkwaliteitskaart. 

Aanleiding voor dit achtergrondwaardeonderzoek zijn de recente beleidswijzigingen ten aanzien van PFAS. En het feit dat PFAS steeds vaker in de bodem aangetoond wordt. BK ingenieurs voerde het onderzoek uit binnen de raamovereenkomst voor bodemonderzoek die wij hebben met Gemeente Utrecht.

Stratigrafisch aselect

Gemeente Utrecht leverde een overzichtskaart aan van de gemeente, verdeeld in vakken. Binnen deze vakken hebben wij stratigrafisch aselect (willekeurig) boorlocaties bepaald. De boringen hebben we allemaal in de dichtstbijzijnde en bereikbare openbare ruimte geplaatst.

Analyse op PFAS-pakket

In totaal hebben we op dertig punten boringen geplaatst. Per locatie hebben we de boven- en ondergrond bemonsterd en apart geanalyseerd op de aanwezigheid van PFAS. Het PFAS-pakket bevat volgens het tijdelijk handelingskader dertig verbindingen, waaronder de stoffen PFOS en PFOA.

Bodemkwaliteitskaart

De gegevens van het achtergrondwaardeonderzoek hebben we gerapporteerd aan de gemeente, inclusief dataset. Deze gebruikt onze onderzoeksresultaten als input voor bodemkwaliteitskaart, die naar verwachting rond maart 2020 beschikbaar komt.

Met deze kaart in de hand kunnen aangetroffen PFAS gehalten in de bodem getoetst worden aan deze lokale achtergrondwaarden. Dit maakt het makkelijker om grond te ontgraven en toe te passen binnen de gemeente.

Landelijk in het nieuws

‘… Bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht zijn er inmiddels zestig van dit soort metingen gedaan om zo snel mogelijk in kaart brengen wat mogelijk is. …’. Zo noemde minister-president Rutte in zijn wekelijkse persconferentie het bodemonderzoek dat wij voor Gemeente Utrecht uitvoerden.

Meer weten over PFAS? Neem eens een kijkje in het dossier PFAS op onze website. Offerte aanvragen? Mail naar [email protected] of bel 088 321 25 00.

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Dit project is geplaatst in het volgende dossier:

Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

Project

17 januari 2020

Asbestonderzoek en -advies

BK ingenieurs voert in opdracht van projectontwikkelaars, gemeenten, stichtingen,…

Lees meer