HomeProjectenDirectievoering en toezichthouden David de Wiedgebouw in volle gang

Project

Utrecht

Directievoering en toezichthouden David de Wiedgebouw in volle gang

Complexe uitvoering, flexibele samenwerking

LocatieUtrecht

OpdrachtgeverUniversiteit Utrecht

Periodejuli 2021 - heden

Betrokken partijenAgterberg b.v.

De werkzaamheden rond en aan het David de Wiedgebouw van Universiteit Utrecht (UU) zijn in volle gang. Wij schreven al eerder over dit project. Het werk is ondertussen aanbesteed en uiteindelijk gegund aan firma Agterberg b.v.. Deze is half juli 2021 met de uitvoering begonnen. Emiel Webbe en Niels Böhmer vezorgen namens BK ingenieurs het toezichthouden en directievoering in de uitvoeringsfase. De samenwerking verloopt voorspoedig.

In het David de Wiedgebouw is een scheikundig laboratorium gevestigd. De universiteit heeft het gebouw uitgebreid en de logistieke entree veranderd. Tegelijkertijd krijgt de buitenruimte een nieuwe inrichting. De asfaltweg is inmiddels gereed, zodat de leverancier van Linde Gas het gassenpark kan blijven bevoorraden. Wat directievoering en toezicht op dit werk uitzonderlijk leuk en uitdagend maakt, is dat Universiteit Utrecht een veeleisende opdrachtgever is. En terecht, want de aanwezigheid van het scheikundig laboratorium geeft beperkingen. Het pand is gewoon in gebruik. De aanvoer en afvoer moet gewoon doorgaan. Het laboratorium is gevoelig voor onder andere trillingen én het collegejaar is weer begonnen! Bovendien zijn de eisen voor wat betreft de veiligheid en de vluchtwegen uiteraard streng.

Prettige samenwerking

In de uitvoering komt de aannemer regelmatig voor onvoorziene zaken te staan. Zaken die in de voorbereiding niet bekend waren. Dat vereist enige inventiviteit, creactiviteit, maar zeker ook flexibiliteit. Gelukkig denkt Agterberg b.v. constructief mee met de opdrachtgever en de uitvoering. Dit bevordert de prettige samenwerking tussen alle partijen. Bij het ontgraven voor het weidelandschap komt veel naar blijkt puinhoudende grond vrij. De puinhoudende grond afvoeren en schone grond aanvoeren zou veel extra vervoersbewegingen opleveren en zonde zijn van de grondstoffen. Bovendien zou het veel geld kosten. Daarom stelde de aannemer voor om de puinhoudende grond te zeven. Maar ja, zeven veroorzaakt veel trilling, iets waar de opdrachtgever in de buurt van het scheikundig laboratorium echt geen toestemming voor kon geven. Doordeweeks dan. Maar in het weekend kon dat wél. En zo geschiedde. Een win-win voor alle partijen!

Hergebruik bestratingsmaterialen

In het landschapsontwerp van OKRA landschapsarchitecten en de technische uitwerking van BK ingenieurs is gezorgd dat veel van het aanwezige bestratingsmateriaal hergebruikt gaat worden. Agterberg b.v. heeft de in depot geplaatste materialen gereinigd, zodat deze straks hun nieuwe plek kunnen krijgen.

Wilt u meer weten over dit project of over soortgelijke projecten in het algemeen? Neem contact op met Niels Böhmer of bel 088 321 25 00.

 

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

BK ingenieurs, asfaltonderzoek, asbest-in-puinonderzoek, afwateringsonderzoek, flora- en faunaonderzoek, quickscan flora en fauna

Project

14 oktober 2021

Sprookjesachtige opdrachten

Terugkerende opdrachtgevers – we zijn er dol op! Het is herfst. Geen sprookjesachtig weer, ook…

Lees meer