Twan: ‘uitdagende vraagstukken of gebiedsontwikkelingen op de meest efficiënte manier aanvliegen’
Taken uitvoeren volgens een vastgelegde structuur, waar een strikt ‘moeten’ bij hoort, ging hem niet goed af. Daarom hield Twan Geluk (1991) het halverwege het laatste jaar van de MTS Bouwkunde voor gezien. Hij heeft ruimte en vrijheid nodig om zelf uit te vinden hoe iets werkt, verantwoordelijkheid te nemen en het op zijn manier te doen.
Zelfstandig aan de slag
Eenmaal gestopt met zijn studie kon hij kiezen tussen op de bank blijven zitten of ergens aan het werk gaan. Via een kennis, die al bij BK ingenieurs werkte, hoorde hij dat ze daar wel wat extra handjes konden gebruiken. Groen als gras begon hij in het veldteam. In die tijd kon je je, zonder al te veel vlieguren en met een beetje bluf, al certificeren. Met een certificaat op zak mocht hij zelfstandig aan de slag. Dat betekende dat hij voor een deel zelf kon bepalen hoe hij zijn werk uitvoerde. Dat paste hem helemaal. Ondertussen leerde hij door veel te doen en natuurlijk van de ervaren collega’s waarmee hij intensief samenwerkte op de projecten.
Hoe kan het efficiënter?
Zijn inzet en enthousiasme brachten hem al snel verder. Hij kreeg grotere projecten toegewezen waarvoor hij de verantwoordelijkheid droeg. Zo kreeg hij een rol bij de ontwikkeling van de grote sluis in IJmuiden, waar hij het eerste aanspreekpunt was voor de coördinatie en begeleiding van baggerstromen. Een ander complex project waaraan hij een bijdrage leverde, was de Rode Loper in Amsterdam. Dit project kende veel uitdagingen, waarvoor hij telkens weer een oplossing vond. ‘Ik was altijd bezig met de vraag hoe we het proces nog efficiënter konden uitvoeren.’
Kansen
Het was geen makkelijke tijd omdat veel collega’s na jarenlang bij BK ingenieurs te hebben gewerkt, ergens anders gingen werken. Tegelijkertijd bracht dit ook kansen met zich mee. Geleidelijk maakte Twan de overstap van buiten naar binnen. Toen het project Rode Loper op zijn einde liep, kwam het raamcontract voor ingenieursbureau Amsterdam om de hoek. ‘Ik trok de stoute schoenen aan en schreef een verbeterplan over hoe we de projecten voor het ingenieursbureau organisatorisch nog beter konden regelen.’ Het bleef niet bij een plan op papier. Als contractmanager hield hij goed in de gaten dat de uitvoering daadwerkelijk op de voorgestelde manier verliep. Constant bleef hij op zoek naar manieren om de processen nog verder te optimaliseren.
Vestigingsmanager
Zijn drive en inzet vielen op bij zijn leidinggevenden, en hij kreeg de kans om meer te leren over strategisch management en bedrijfsprocessen. Hij greep deze kans met beide handen aan en stortte zich in de avonduren op een studie bedrijfskunde. Deze kennis kwam goed van pas in zijn nieuwe rol als vestigingsmanager. In deze functie was hij onder andere verantwoordelijk voor acquisitie en het onderhouden van contacten met relaties. Daarnaast had hij een belangrijke rol in het creëren van een positieve werksfeer op de vestiging. Zo hield hij de traditionele vrijdagmiddagborrel in Velserbroek in ere, waar collega’s met een biertje gezellig bijpraten en samen de week afsluiten.
Uitdagende vraagstukken of gebiedsontwikkelingen
Sinds enkele jaren richt hij zich vooral op het signaleren van vakteamoverstijgende kansen. Vervolgens zoekt hij de juiste mensen bij elkaar, zodat, zoals hij zegt, ‘we met elkaar uitdagende vraagstukken of gebiedsontwikkelingen op de meest efficiënte manier kunnen aanvliegen.’ Hebben we de expertise zelf niet in huis, dan zoekt hij contact met een samenwerkingspartner, zoals Equipe Adviseurs. Het geeft hem energie als een project soepel verloopt en de opdrachtgever tevreden is.
Quickscan planontwikkeling
Binnen BK ingenieurs is hij ook de initiatiefnemer van de quickscan planontwikkeling, ook wel bekend als een civil and environmental due diligence. Deze quickscan helpt bij het beoordelen van de potentiële risico’s en kansen tijdens het aankoop- en ontwikkelproces. Zo heeft hij bijvoorbeeld voor de Alliantie de risico’s en kansen inzichtelijk gemaakt voor de transformatie van de Rozengracht in Zaandam en de ontwikkeling van Markenlaan 1 en 2 in Almere.
Nieuwe stap in zijn carrière
Met zijn ervaring maakte hij onlangs een nieuwe stap naar adjunct-directeur, waarin hij voornamelijk verantwoordelijk is voor commerciële activiteiten. Hij houdt scherp in de gaten welke ontwikkelingen zich afspelen in de markt en past strategieën aan om optimaal op deze veranderingen in te spelen.
Voor zijn huidige opdrachtgevers verandert er niet veel. Zo blijft hij de vaste contactpersoon voor bijvoorbeeld de Alliantie. Hij staat te popelen om vanuit zijn nieuwe rol nog meer kansen te creëren en innovatieve oplossingen te realiseren.
Naast zijn werk
Twan is niet altijd aan het werk. Tijdens vakanties met zijn gezin gaat hij er graag op uit en kiest hij constant voor nieuwe bestemmingen. Ook kun je hem tegenkomen op de wielrenfiets of op een golfterrein, en hij is een echte Formule 1-fan.
Wil je met Twan kennismaken of heb je een project waarbij waarover je met hem wil sparren over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met hem op.