HomeProjectenHerinrichting Snouckaertlaan Amersfoort

Project

Amersfoort

Herinrichting Snouckaertlaan Amersfoort

Duurzame stadsontwikkeling als onderdeel van het stationsgebied

LocatieAmersfoort

OpdrachtgeverGemeente Amersfoort

Periodejanuari 2024 - onbekend

Betrokken partijenontwerp: ZAMBELI landschapsarchitectuur

Het ziet er nu uit alsof er nog niets gebeurd is. Toch is voor de herinrichting van de Snouckaertlaan al veel werk verzet. Gemeente Amersfoort gunde BK ingenieurs het voorbereidende werk vanwege onze expertise in complexe stedelijke herontwikkelingen en onze ervaring met RAW-bestekken. Het project Snouckaertlaan vraagt om een gedetailleerde aanpak, om de technische en esthetische aspecten zorgvuldig af te stemmen.

Herontwikkeling Stationsgebied Amersfoort Centraal

De ontwikkeling van de Snouckaertlaan is de eerste stap in de bredere gebiedsherontwikkeling Stationsgebied Amersfoort Centraal die is gericht op de verbinding tussen het station Amersfoort Centraal en de binnenstad. Hierbij waren wij al intensief betrokken lang voordat Snouckaertlaan van start ging. Voor en in samenwerking met landschapsarchitecte Ivana Zambeli verzorgden wij voor meerdere deelgebieden van het herinrichtingsproject in de voorlopig ontwerpfase al diverse kostenramingen en civiel- en groentechnisch advies.

Projectbeschrijving en tijdspad

De Snouckaertlaan ligt in hartje Amersfoort. De laan krijgt een nieuwe uitstraling en ondergaat een transformatie naar fietsstraat (auto te gast) met een maximumsnelheid van 30 km/u. Met een iets smallere rijbaan voor fietsers krijgen voetgangers, groen en bomen meer ruimte, terwijl het aantal parkeerplaatsen gelijk blijft. Januari 2025 zal de daadwerkelijke herinrichting starten, met een verwachte voltooiing in juni 2025.

Wat gaat er zoal aan een herinrichting vooraf?

  • Terreininventarisatie en KLIC-oriëntatiemelding: Identificatie van de bestaande situatie binnen de projectgrenzen.
  • Vervaardigen van CAD-tekeningen en bestekstekeningen: Gedetailleerde weergave van de huidige situatie en geplande wijzigingen, inclusief peilenplan, dwarsprofielen en technische detailoplossingen
  • Opstellen van het RAW-bestek en bestekbijlagen inclusief veiligheid- & gezondheidsplan, grondbalans, plantsoen en recapitulatielijst.
  • Begeleiding van de aanbestedingsfase: Van het opstellen van de inschrijvingsleidraad tot en met het controleren van de inschrijvingen en het opstellen van een gunningsadvies.

Veranderingen in de Snouckaertlaan

De herinrichting van de Snouckaertlaan is meer dan een fysieke verandering; het is een investering in de toekomst van Amersfoort. De transformatie naar een fietsstraat bevordert duurzaam vervoer en draagt bij aan een leefbare, groene stad. Ook een nieuw riool maakt deel uit van de nieuwe inrichting. Het vangt schoon regenwater op en laat het infiltreren in de zanderige ondergrond. De straat krijgt een substantiële vergroeningslag binnen de beschikbare ruimte. Door toepassing van nieuwe straatbakstenen, betonnen opsluitingen, vaste plantenborders en straatmeubilair ontstaat een harmonieus straatbeeld, dat zal terugkomen in de bredere herinrichting van het stationsgebied.

Samenwerking en technische uitdagingen

De uitvoering van dit project vergt om nauwe samenwerking tussen BK ingenieurs, gemeente Amersfoort en Zambeli landschapsarchitectuur. Een belangrijk aspect is het zorgvuldig inpassen van bestaande bomen met nieuwe boomspiegels, wat essentieel is om de groene uitstraling van de laan te behouden. Daarnaast hebben we in overleg de gemeente en de ontwerper veel aandacht besteed aan  het afwateringsplan (peilen/ hoogteplan) dat rekening houdt met zowel esthetische als technische overwegingen.

Multidisciplinair

Ook vakteam bodem is in dit project betrokken. Zij verzorgden het verkennend bodemonderzoek en het onderzoek naar asbest in de bodem.

Denken, durven, doen.

Ons motto, denken, durven, doen, kwam in dit project volledig tot zijn recht. We bedachten slimme oplossingen, durfden buiten de gebaande paden te treden en zetten deze ideeën om in concrete acties. Het resultaat? Een project dat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van Amersfoort en de leefbaarheid voor haar inwoners.

Uw stedelijke omgeving ook toekomstbestendig maken? Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw project naar het volgende niveau kunnen tillen. Bel 088 321 25 00 of e-mail naar Nico Wiltenburg.

De expertise van BK ingenieurs in dit project: