HomeProjectenOverhoeks: nu puzzelen, straks genieten

Project

Aan het IJ, Amsterdam

Overhoeks: nu puzzelen, straks genieten

Het wordt mooi wonen aan het IJ!

LocatieAan het IJ, Amsterdam

OpdrachtgeverAmvest

Periodeseptember 2018 - heden

Betrokken partijenYmere
gemeente Amsterdam
NUTS-bedrijven

Poeltjes, gras en mos. Meer was er niet te zien op de noordelijke IJ-oever van het voormalige Shell-terrein Overhoeks. In het vroege voorjaar van 2018 verrees een ketenpark en dit voorjaar verjoeg een vos de vogels die een nestje overwogen. Nu zijn de contouren zichtbaar van de te bouwen appartementencomplexen van Amvest en Ymere en is er volop bedrijvigheid.

Het aantal bebouwde kavels groeit. En daarmee de druk op de (bouw)wegen. Enkele wegen zijn nu nog als bouwweg in gebruik; binnenkort zijn deze openbaar. Dit vraagt veel van de logistiek én van de contacten met de buren.

Onzichtbaar werk

Eén van de hoofdbrekens waarmee projectmanager Wilbert van Pampus zich momenteel bezighoudt is de logistiek bovengronds. De nabijgelegen bedrijven en bewoners aan de Céramiquelaan maken nu allemaal gebruik van de Docklandsweg. Ook de ondergrondse infrastructuur en de planning hiervan blijft een ingewikkelde puzzel. De afstemming van de bouwactiviteiten vergt intensief overleg met de andere actieve partijen op en rond de locatie.

Gasvrij

Alle woonblokken zullen gasvrij opgeleverd worden. Verwarming gaat voor een deel van de woonblokken via stadsverwarming en voor een ander deel via warmte- en koudepompen, die tot wel 180 meter diep de grond in gaan.

Wateropvang

Het gehele terrein komt nog gemiddeld twee meter omhoog, waardoor het gelijk komt aan de wegen. Onder de aan te brengen afdeklaag is voldoende plaats om de afvoer van hemelwater te regelen. Het hemelwater vindt zijn weg naar de rondom de bebouwing aangelegde ondergrondse tijdelijke opslag (retentiekratten) en zakt daarna weg via de onderliggende zandgrond in het grondwater.

Niet-gesprongen explosieven

Het deel van het terrein grenzend aan de Asterweg is nog verdacht op de aanwezigheid van NGE, niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Over een week of acht zal het onderzoek afgrond zijn en kunnen de bouwwerkzaamheden daar ook doorgang vinden.

Meer weten over dit project? Wilbert van Pampus staat u graag te woord. Bel 088 321 25 00.

De expertise van BK ingenieurs in dit project:


Dit project is geplaatst in het volgende dossier:

Volgend project Fill 4 Created with Sketch.

Project

28 juni 2019

Sanering op het sportpark

Tijdens graafwerkzaamheden op Sportpark Oostzanerwerf in Amsterdam-Noord ontstond het vermoeden van…

Lees meer