Wat is landmeten, of landmeetkunde?
Het ziet er altijd wat mysterieus uit wanneer landmeters aan het werk zijn. Figuren in oranje hesjes, waarvan er eentje in een camera-achtig apparaat op een driepoot staat te loeren. Een ander staat een eind verderop met een stok of groot uitgevallen meetlat. Het prikkelt de verbeelding. Wat meten ze en vooral: waarom?
Landmeetkunde is de toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het meten de onderlinge positie van punten op het aardoppervlak. Dit al zeker 3.000 jaar, al is de meetwijze sterk veranderd. Niet meer met een schietlood en een richtsnoer, maar onder meer met behulp van een tachymeter (total station) en een (d)GPS. Maar een landmeter houdt zich niet alleen bezig met het meten. Hij benoemt ook datgene wat hij meet. Daarom is landmeten voor een gedeelte ook het beschrijven van topografie. Of het inwinnen van en verwerken van data tot geo-informatie. Afhankelijk van het doel en de gewenste nauwkeurigheid zetten landmeters het benodigde landmeetinstrument in en kunnen zij afstanden, hoeken en plaatsbepalingen tot op de millimeter vastleggen.
De redenen om landmetingen te doen zijn zeer uiteenlopend, van het inmeten van (te ontwikkelen) terreinen tot het bepalen van de positie van grote en kleine nieuwbouw en (civiele) objecten. Precies weten wat waar is, geeft duidelijkheid over de mogelijkheden en consequenties van de (her)inrichting van het gebied.
Eigen landmeetploeg BK ingenieurs
BK ingenieurs heeft zelf zeer deskundige en ervaren landmeters in dienst. Breed georiënteerd en elk met hun eigen specialisme. U doet uzelf een groot plezier door hen in te schakelen, omdat ze meedenken met u en het doel van uw project. Zij anticiperen in hun meetwerkzaamheden op de gegevens die de werkvoorbereider en de uitvoerder nodig hebben. Ze gaan gewoon net dat stapje verder. Ze meten niet allen de insteek van de watergang, maar ook het actuele waterpeil. Niet alleen de plaats van de kolk, maar ook de hoekpunten. Daar profiteert u van!
Daarnaast zijn al onze landmeters
- B-medisch gekeurd; zij mogen werkzaamheden uitvoeren binnen een saneringsgebied;
- kunnen ze op zowel de ouderwetse ‘handmatige’ manier als met hulp van de moderne technieken metingen verrichten, waardoor ze op ieder project inzetbaar zijn;
- hebben adviseurs van BK ingenieurs achter zich, die u op basis van de metingen direct adviseren;
- zijn flexibel en direct inzetbaar, zodat u verder kunt met het project.
Wat doen de landmeters onder andere?
U kunt onze landmeters inhuren voor allerlei meetklussen. Onder andere:
- inmeten/uitzetten van terreinen ten behoeve van toekomstige ontwikkelingen;
- inmeten/uitzetten van GWW-werken bijvoorbeeld voor grondwerk en ondergrondse infrastructuur;
- inmeten van palen na totaalsloop (palenplannen);
- inmeten van depots ten behoeve van kuberingen of vanwege wetgeving;
- uitvoeren van nauwkeurige deformatiemetingen;
- bepalen baggervolume conform richtlijn SIKB2501 – Baggervolumebepalingen;
- inpeilen voor en uitpeilen na baggerwerkzaamheden;
- inmeten/uitzetten van peilbuizen bij bijvoorbeeld milieukundig bodemonderzoek;
- … en nog vele zaken meer. Informeert u vooral even, wij nemen uw twijfel graag weg!
Moderne landmeetapparatuur
Onze landmeters hebben moderne apparatuur tot hun beschikking voor het uitvoeren van landmeetkundige werkzaamheden. Zoals total-stations, een (d)GPS-systeem en een waterpastoestel voor nauwkeurige deformatiemetingen.
Afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid voeren onze landmeters de werkzaamheden uit met:
- Leica One man station TRCP1203; nauwkeurigheid plus en minus 0.01m
- TOPCON One man station GT-505 (optie tot hybride met GPS); nauwkeurigheid plus en minus 0.01m
- TOPCON Hiper SR (GPS/Glonass); nauwkeurigheid plus en minus 0.02m
- Leica waterpastoestel NA724; nauwkeurigheid plus en minus 0.001m
- Leica deformatiemeter DL-502; nauwkeurigheid plus en minus 0.0005m
- Leica Rugby 100LR lange-afstandsconstructielaser; nauwkeurigheid plus en minus 0.0015m per 30m
Uitwerking
Onze meetgegevens kunnen we kaal bij u aanleveren. Of u kiest voor een compleet product. Dan zetten we de gemeten data om in overzichtstekeningen in 2D of 3D. Dit kan bijvoorbeeld zijn een grondbalans of een digitaal terreinmodel. Hiervoor gebruiken we Auto-CAD en/of Civil 3D.
De overzichtstekening toont waarheidsgetrouw de bestaande situatie. Alle ingemeten objecten zijn op deze tekening weergegeven. Deze inmeettekening bieden wij u in enkelvoud op papier ter toetsing aan. In de definitieve tekening verwerken wij uw eventuele opmerkingen. Deze ontvangt u in enkelvoud op papier en per e-mail digitaal in DXF- en/of DGN-formaat.
Aantrekkelijk werk
Volgens de specialisten uit het landmeetteam van BK ingenieurs maakt juist de diversiteit aan werkzaamheden, opdrachtgevers en locaties het werk zo leuk en aantrekkelijk. Een greep uit de vele projecten in de afgelopen jaren:
- Nieuwbouw en onderhoud brandstoftanks
- Vis moet zwemmen: een sluis, speciaal voor vissen
- Fietstunnel binnen 48 uur
- Zevensprong op de schaatsbaan
Planning en tijdsduur
Onze landmeters voeren de inmeting in overleg met u uit. Aansluitend zorgen zij voor de uitwerking van de gegevens. Over het algemeen kunnen zij binnen vijf werkdagen beginnen met de klus.
Bij spoedklussen voor landmeten is even bellen meestal het handigst. Belt u dan 088 321 25 20 en vraagt u naar de landmeetploeg.